neophodni pregledi u trudnoći
09.05.2022 Trudnoća

Neophodni pregledi u trudnoći

Koliko i kakvih pregleda će vam biti potrebno tokom trudnoće, zavisi pre svega od vas samih i medicinske procene vašeg lekara. Ali, ako vaša trudnoća teče uobičajeno i ako vam nisu potrebne dodatne kontrole, evo na koje preglede možete da računate.

Neophodni pregledi u trudnoći

  1. nedelja trudnoće – prvi ultrazvuk

Čestitamo!

Ovo je period kada većina žena sazna da je u drugom stanju. Menstruacija je izostala, pritom nivoi hormona trudnoće dovoljno su visoki da kućni ili laboratorijski test to mogu da potvrde. Na ginekološkom pregledu možete da čujete već zvuk otkucaja srca svoje bebe, a lekar je u stanju da sa sigurnošću potvrdi trudnoću. Putovanje je počelo – čestitamo! (Pročitajte i: Ultrazvuk – gde je granica?)

Lekar će vam verovatno preporučiti da počnete da uzimate folnu kiselinu i vitamine, a uradiće vam i papa test i vaginalni bris, da se uveri kako ste zdravi. Možete osećati rane simptome: mučninu, umor i pospanost, bol u grudima i promene raspoloženja.

  1. nedelja trudnoće – dabl test

Prvi trimestar je završen i možete da odahnete: trudnoća je izašla iz kritičnog perioda, a iza vas ostaju rani i ne baš prijatni simptomi. Kada su trudničke tegobe u pitanju, drugi trimestar je za većinu period za odmor, jer su tada simptomi najmanje izraženi. Sada je vreme za dabl test koji, putem statistike, isključuje ili potvrđuje mogućnost određenih genetskih poremećaja. Vrlo verovatno ćete raditi i ultrazvučni pregled, a neki lekari će poželeti i da vide vašu krvnu sliku, za svaki slučaj. (Saznajte i: Prenatalni testovi: Da li je moja beba zdrava?)

  1. nedelja trudnoće – tripl test

Na ovom ultrazvuku možda ćete saznati, ako želite, pol svoje bebe. Materica je još uvek veličine šake, ali ste vi verovatno dotad dobili bar dva kilograma. To je u redu, ne sekirajte se. Garderoba vam postaje uska, a možete osetiti i da vam smetaju promene temperature, određeni mirisi i hrana… Vreme je da vitamini postanu deo vaše svakodnevice. Ginekolog će verovatno od ovog meseca početi redovno da vam meri pritisak, proverava vam šećer u krvi, kompletnu krvnu sliku i traži nalaz urina. Takođe, preporuka je da se uradi tripl test – još jedna provera zdravlja i razvoja vaše bebe.

  1. nedelja trudnoće – ekspertni ultrazvuk

Bebini pokreti bi sada trebalo da su postali učestali, a stomak je kod većine žena sada prilično vidljiv. Ukoliko je lekar smatrao da treba da uradite amniocentezu, poslednji je trenutak da to i učinite. U naredne dve nedelje proći ćete još jedan ekspertski ultrazvuk, a na njemu će lekar s posebnom pažnjom osmotriti kako se razvijaju mozak i srce vašeg deteta.

  1. nedelja trudnoće – test opterećenja glukozom

Ovo je vreme kada bi, ukoliko vam je porastao nivo šećera u krvi, trebalo da uradite test opterećenja glukozom. Ponekad, tokom graviditeta, kod žena se pojavi visok nivo šećera uz krvi, iako ne boluju od šećerne bolesti. Ovo se stanje zove gestacijski dijabetes i može da se drži pod kontrolom, ali je važno da bude praćeno. Sada je svakako i pravo vreme da obratite pažnju na ishranu, jer sada možete računati da ćete na svake dve nedelje dobijati bar po 500 grama u težini.

  1. nedelja trudnoće 

Osim redovnih mesečnih pregleda, možda će vam trebati i dodatne konsultacije, jer se sada susrećete sa tegobama poslednjeg trimestra. Moguće je da vam otiču noge, da osećate bolove u leđima ili da vas muči prilično jaka gorušica. Otežano vam je spavanje i kretanje, a telo postaje tromije i manje pokretno. Izuzetno je važno da pratite signale svog tela, da reagujete na promene koje su drastične i da se, po potrebi, konsultujete sa svojim lekarom.

  1. nedelja trudnoće – CTG

Ušli ste u poslednji mesec i sada vam sledi čitav niz pretraga kako biste se spremili za porodilište. Osim redovnog UZ i ginekološkog pregleda, biće vam urađen i vaginalni bris. Potrebno je da utvrdite krvnu grupu i Rh faktor, a ako postoji razlog zbog kojeg vam je preporučen carski rez, čekaju vas dodatne analize i pregled kod interniste. Moguće je da ćete biti poslati i na CTG – pregled koji prati otkucaje bebinog srca, ali utvrđuje i da li su vam se javile prve kontrakcije.
gorodenkoff/GetyImagesPlus

još iz kategorije