26.06.2018 Korisni saveti

UZ u trudnoći: Kada se radi i koje vrste pregleda postoje?!

prof.-dr-Aleksandra-Novakov-MilicPiše: prof. dr Aleksandra Novakov Mikić
lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

 

 

Prema Nacionalnom vodiču dobre prakse za kontrolu trudoće za ginekologe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, izdatom 2006. godine, tokom trudnoće planirano je, sem prvog pregleda tokom koga se utvrđuje trudnoća, još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelje, kao i četiri ultrazvučna pregleda – tokom prvog se ultrazvučno utvrđuje trudnoća, a posle toga se beba kontroliše sa 12, 20 i 32. nedelje. Sem toga, potrebne su i laboratorijske kontrole.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Prva poseta lekaru

Prva poseta lekaru je obično 2-4 nedelje posle poslednje menstruacije, što je 6-8 nedelja trudnoće). Tokom ove posete pomenite bolesti i alergije koje imate, da li ste skoro uzimali neke lekove, sve važnije bolesti u porodičnoj istoriji, dosadašnje trudnoće i porođaje, njihov tok i ishod. Obavezno pomenite da li imate proširene vene na nogama, povišen pritisak, bolesti štitne žlezde, otoke na nogama i da li uzimate neke lekove zbog hroničnih oboljenja.

OTKRIJTE I… Prednosti 3D i 4D ultrazvuka

Tokom ove posete utvrdiće se tačna starost trudnoće, odrediti verovatni datum porođaja i dati saveti o ponašanju tokom trudnoće, izmeriti pritisak i telesna masa. Na samom početku trudnoće potrebno je da odredite svoju krvnu grupu i Rh faktor.

U slučaju da ste Rh negativni, potrebno je redovno kontrolisati antitela. Nekada se radi i pregled majčine krvi na različite infekcije (toksoplazmozu, rubelu, citomegalo virus, herpes -TORCH skrining,).

Ako nije rađen u poslednjih šest meseci, na ovom ili nekom od sledećih pregleda radi se ginekološki pregled tokom koga se uzimaju brisevi – stepen vaginalne čistoće i Papanicolau bris, ako je potrebno i kolposkopija (pregled grlića posebnim aparatom sličnim mikroskopu). Takođe, pregledaju se i noge da se proveri da li ima proširenih vena.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije