26.06.2018 Zdravlje i nega

Deset trudničkih muka kroz koje prođe svaka žena

Trudnoća može da bude veoma neugodna, jer tokom devet meseci hormoni prave darmar u organizmu žene. Trudnice najčešće muči glavobolja, mučnina, gorušica, ubrzan rad srca, promene na kosi, koži, zubima, oticanje nogu, vaginalne infekcije i gojaznost. Lekari kažu da se uz odgovarajuće mere i ishranu većina tegoba mogu ublažiti.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Prema rečima dr Dušana M. Protića, ginekologa-akušera, tokom trudnoće je kardiovaskularni sistem pod velikim opterećenjem i doživljava brojne promene. Zbog toga su česta otežana disanja i teže podnošenje napora, a nastaju različiti srčani šumovi.

Najčešće tegobe trudnica

Predstavljamo vam neke od najčešćih problema u trudnoći, uz savet doktora kako da ih prevaziđete.

Migrena
Budući da migrene imaju hormonsku komponentu, mnogim ženama se ublažavaju simptomi zbog povećanja nivoa estrogena u trudnoći. Ženama čiji su simptomi isti ili gori, ostaje na raspolaganju oskudan broj terapijskih mogućnosti, naročito tokom prvog tromesečja trudnoće, kada se preporučuje da izbegavaju lekove. Savetuju se metode opuštanja, uklanjanja stresova i fizička aktivnost, naročito jutarnje i večernje šetnje.

Mučnina
Mučnine su česte u prvom tromesečju. Treba uzimati više malih obroka, po mogućnosti hladnih. Pre ustajanja dobro je pojesti koji keks ili kreker, izbegavati jela jakih aroma, a naročito sok od narandže, kafu, tople napitke. Obično početkom četvrtog meseca mučnina prolazi.

Apetit i gorušica
Žene s mučninom i povraćanjem često imaju pojačano lučenje pljuvačke tokom kojeg se može izgubiti i do dva litre tečnosti dnevno.

„Po nekim autorima, bolesti žučne kesice su češće u trudnoći“, kaže dr Protić. „Estrogen je važan činilac rizika za nastanak žučnih kamenaca, jer povećava količinu holesterola u žuči.“

Zbog pritiska fetusa na probavni sistem, česta je pojava gorušice. Zato, treba jesti polagano i opušteno, dobro sažvakati hranu. Izbegavati začinjena i masna jela, piti tečnost između obroka, nakon obroka malo prileći i ne vežbati do dva sata posle jela.

Za vreme trudnoće hormoni deluju na mišićni tonus, a fetus sve više pritiska probavni sistem što za posledicu ima pojavu zatvora i hemoroida. To se može sprečiti redovnim vežbanjem – poboljšava se mišićni tonus, unosom hrane bogate dijetalnim vlaknima – voće, povrće, proizvodi od celovitih žitarica, kao i uzimanjem najmanje osam čaša tečnost dnevno.

Strije i kapilari
Ukoliko imate genetske predispozicije, bićete podložniji nastanku strija – kaže dr Protić. – Kožu, a naročito trbuh svakodnevno trljajte kružnim pokretima masažnom rukavicom kako bi podstakli cirkulaciju i elastičnost kože. Osim toga, dva puta dnevno kožu namažite mlekom i uljem za kožu.

Postoje i specijalne kreme ili losioni protiv nastanka strija kojima se možete dodatno negovati. Na proširene kapilare možete preventivno delovati tuširanjem naizmenično toplom i hladnom vodom, a poslednje tuširanje u nizu mora biti hladnom vodom. Ukoliko osetite umor i težinu u nogama, legnite i podignite ih na povišeni položaj. Kod sedenja što manje prebacujte nogu preko noge.

Gojaznost
Žene koje se ugoje više od 18 kilograma tokom trudnoće izložene su dvostruko većem riziku da nose krupnu bebu, što najčešće podrazumeva težak porođaj. Gojazne majke su sklonije riziku od pobačaja, češće pate od preeklampsije, dijabetesa, povećanog krvnog pritiska, a u velikom procentu trudnoću završavaju carskim rezom. Trudnica ne bi smela da se ugoji više od 10 kilograma, te je pravilna ishrana najvažnija za zdravlje majke i deteta.

Nabrekle grudi
Već od prve nedelje trudnoće i grudi dobijaju na težini i obimu. Treba da nosite udobne grudnjake, grudi tuširajte naizmenično toplom i hladnom vodom i masirajte masažnom rukavicom ili frotirnim ručnikom, utrljavajte mleko za telo ili kremu. Žlezde u bradavicama same izlučuju negujuće ulje, te ih nije potrebno dodatno negovati.

Hormonske promene
„Ako trudnica ima želju za sladoledom, smatralo se da ima manjak kalcija u organizmu“, kaže dr Protić.

„Navedena pojava averzije ili velike želje za nekom hranom, nema veze sa stanjem nutrijenata u organizmu, već je posledica hormonalnih promena koje utiču na čula njuha i ukusa. Za vreme trudnoće hormoni deluju na mišićni tonus, a fetus sve više pritiska probavni sistem što za posledicu ima pojavu zatvora i hemoroida.“

Navedeni poremećaj može se prevenirati redovnim vežbanjem i unosom hrane bogate dijetalnim vlaknima i uzimanjem najmanje osam čaša tečnost svakodnevno.

Vaginalne infekcije
Među najvećim mukama u trudnoći su vaginalne infekcije – kaže dr Protić. – Tri najčešće vaginalne infekcije su one izazvane bakterijama, gljivicama i trihomonasom. Najčešći uzrok vaginalne iritacije je gljivica kandida albikans. Lekari procenjuju da je polovina trudnica podložna gljivičnoj infekciji.

„Najčešći simptomi bakterijske upale su povećana količina iscetka, zelenkast, ili beli vodenasti iscedak, jak, neugodan miris „na pokvarenu ribu“, pojačan iscedak neposredno nakon polnog kontakta“, kaže dr Protić.

„Ako infekcija nastupi u samom početku trudnoće, ili ako postoji od pre trudnoće, može prouzrokovati spontani pobačaj ili prevremeni porođaj. Infekcije su takođe najčešći uzrok prevremenog prsnuća vodenjaka trudnice, a kod novorođenčeta uzrok pojave infekcija“, upala pluća, upala pupka, upala mokraćnih puteva, sepsa i nekih drugih bolesti novorođenčeta.

Zubi
Zube treba održavati i negovati kao i obično, ali zbog hormona zubno meso postaje mekše i osetljivije, pa se može dogoditi da prokrvare prilikom pranja. Dr Protić kaže da se kod trudnica zubi lakše kvare, a promene nastaju brže, pa je ponekad potrebno izvaditi pokvaren zub. Ukoliko je trudnoća normalna stomatolog će uz saradnju sa ginekologom izabrati odgovarajuće sredstvo za lokalnu anesteziju. Ipak, u trudnoći je zanemarena higijena usta i česti su karijesi kod trudnica i dojilja.

Opadanje kose
Zbog estrogena u trudnoći kosa postaje gušća, sjajnija i manje se masti. Dva do četiri meseca nakon porođaja kosa počinje pojačano da opada, ali ispadaju samo vlasi kose koje su u trudnoći zbog hormona ostale duže nego što bi inače.

„U trudnoći kosu treba prati blagim sredstvima za negu kose ili šamponima koje inače koristite za pranje kose, ali razređen vodom“, kaže dr Protić. „Kosu možete negovati i prirodnim proizvodima, sa maslinovim uljem. Mnogi lekari smatraju da su boje za kosu tokom trudnoće bezopasne, dok ima i onih koji tvrde suprotno, ali zasada ne postoje naučna istraživanja o tome.“

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije