hrana koja ublažava trudničke tegobe

Kako da ishranom ublažite trudničke tegobe

Svaka je trudnica svesna da mora da povede računa o ishrani jer: ono što ona jede direktno utiče na zdravlje i razvoj bebe. Ipak, da li ste znale da pažljivim izborom namirnica možete da ublažite i svoje tegobe izazvane trudnoćom?

Može li ishrana da ublaži trudničke tegobe?

Možda vam zvuči neverovatno, ali zaista može. To se neće dogoditi posle jednog obroka, ali ako uvrstite određene namirnice na jelovnik, već za dve nedelje osetićete poboljšanje. Uostalom, sada vam je većina medikamenata zabranjena, zbog zdravlja bebe na crnoj listi su mnoge supstance, tako da… imate li šta da izgubite?

Pečena bundeva i badem pobeđuju gorušicu

Zbog veličine stomaka i dodatne težine koju nosite, kao i zbog porasta nivoa progesterona, što izaziva opuštanje mišića želuca i izlivanje želudačne kiseline u jednjak, uvećava se mogućnost pojave gorušice. Začinjena i pržena hrana samo će pogoršati problem. Umesto toga, uzimajte više namirnica bogatih biljnim vlaknima, kao što je pečena bundeva u toploj salati s kozjim sirom (dobar izvor kalcijuma). (Pročitajte i: Gorušica u trudnoći)

Forfor iz oraha olakšava porođaj

Fosfor je od esencijalnog značaja za zgušnjavanje krvi i kontrakcije mišića, što znači da je izuzetno važan za olakšavanje porođaja. Zbog toga je bitno da stvorite rezerve u svom organizmu, a jedan od načina jeste da grickate orahe. Ovaj mineral je važan i za bebu, jer omogućava izgradnju jakih kostiju i zuba. Inače, beba se rađa s rezervom fosfora u količini od (otprilike) 20 g, koja se uglavnom akumulira u poslednjih osam nedelja intrauterinog života. (Saznajte i: Saveti babica za lakši porođaj)

Crna čokolada je bogata gvožđem

Ako ne možete da se oduprete želji za slatkim, onda uzmite kockicu-dve crne čokolade, koja je odličan izvor gvožđa. Inače, tokom trudnoće potrebe za ovim mineralom se udvostručuju. Meso i zeleno lisnato povrće najbogatiji su izvori gvožđa, ali ga možete obezbediti i ako grickate smokve. Ovo ukusno voće sadrži 3 mg minerala u jednoj porciji, kao i 5 g biljnih vlakana u porciji od 150 g.

Vlaknima protiv zatvora

U poslednjih nekoliko meseci trudnoće sigurno ste primetili da se vaš metabolizam, pa tako i proces varenja, veoma usporio. Ipak, to je sasvim prirodna pojava, koja ima i svoju svrhu. Naime, na ovaj način beba može da iskoristi sve hranljive materije koje vi unosite kroz ishranu. No, ovo usporavanje nije uvek dobra vest za vas, jer može da izazove opstipaciju. Zato jedite hranu s visokim sadržajem biljnih vlakana, kao što su leblebije, koje mogu da se spremaju kao prilog jelima, kao glavno jelo ili kao grickalica. (Proverite i: Šta izaziva zatvor u trudnoći i kako ga izlečiti?!)

Kajsije protiv nakupljanja vode

Zadržavanje tečnosti u tkivima prilično je česta pojava u poslednjim fazama trudnoće. Ipak, ako budete jeli kajsije, znatno ćete ublažiti oticanje nožnih zglobova. Namirnice sa visokim sadržajem vode i kalijuma odlično su sredstvo za spečavanje zadržavanja tečnosti u telu. Inače, kalijum spada u grupu elektrolita, koji su neophodni za održavanje normalne ravnoteže vode u organizmu, a njegov nedostatak može da uzrokuje zadržavanje tečnosti u tkivima.
Anastasiia Stiahailo/GettyImagesPlus

još iz kategorije

Trudna na 30+

05.07.2014 Trudnoća

Zašto trudnice tako loše podnose vrućinu? Razlozi su mnogobrojni, ali na to najviše utiče hormon progesteron koji podiže bazalnu temperaturu tela. ...

pročitaj još