20.11.2013 Trudnoća

Hrkanje u trudnoći može biti rizično

Jedno od najnovijih istraživinja pokazuje da žene koje u trudnoći hrču, imaju veće izglede da s eporode carskim rezom kao i to da će na svet doneti lakšu i mnju bebu od prosečne.

hrkanje

Hrkanje je tako označeno kao „upozoravajući znak“, a žene koje su hrkale i pre i tokom trudnoće su pod najvećim rizikom, te imaju veće šanse da rode bebe s manjom kilažom, kao i da se porode carskim rezom.

Hrkanje takođe može biti ozbiljan znak upozorenja i za ostale zdravstvene probleme, kao što je apnea, ozbiljan problem disanja do koga dolazi zbog blokiranja kiseonika u krvi tokom noći, kao i pojave visokog krvnog pritiska i preeklempsije, objašnjavaju naučnici.

Ovi podaci nam sugerišu da bi možda trebalo na neki način posmatrati trudnice za vreme spavanja kako bi se uočili problemi sa disanjem, jer s epokazalo da oni mogu dovesti do povećanja rizika za normalan tok trudnoće i porođaja. Verujemo da ćemo, ukoliko budemo uspeli da uočimo ove probleme, moći da sprečimo zdravstvene probleme, poput apnee i tako sprečimo dolazak na svet malih beba, kao i porođaj carskim rezom. Time bismo ne samo dugoročno povećali zdravstvenu korist za novorođenčad i majke, već i smanjili troškove za nepredviđene situacije„, rekla je doktorka Luiz O’Brajen.

Saveti

  • Izbegavajte velike količine kofeina jer on proširuje krvne sudove tako da se disajni putevi dodatno sužavaju.
  • Pokušajte da što više spavate na strani , tok prilikom su disajni putevi otvoreniji.
  • Poduprite pod glavu još jedan jastuk, da biste bili viši jer su i tako disajni putevi otvoreniji.
  • Na kraju pokušajte da problem otklonite tako što ćete koristiti određene trake i štipaljke za nos koje će nam pomoći da lakše prebrodimo hrkanje.
  • Zdrava ishrana, više tečnosti, i naravno, vodite život bez stresa i lezite u krevet srećni,mirne savsti i čistog umu.

Izvor: B92




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

POGLED IZNUTRA

28.10.2009 Trudnoća

Devet meseci trudnoće čudesno je iskustvo, kako za vas tako i za vašu bebu. Evo šta se sve dešava u vašoj materici, iz nedelje u nedelju... PRVO...

pročitaj još