mišićni tonus kod beba hipotonus, hipertonus, distonija

Hipertonus, hipotonus i distonija: Šta to znači za razvoj bebe?

Da li se beba pravilno razvija? Jedno je od naznačajnijih pitanja za sve novopečene roditelje. I jedno od najtežih, jer načini na koji beba komunicira sa okolinom su ograničeni, pa su samim tim ograničene i informacije o njenom razvoju. Mišićni tonus beba jedan je od parametara koji pomaže lekarima da prate razvoj bebe.

Šta je mišićni tonus i zašto je značajan?

Pojednostavljeno, mišićni tonus je ono što nam omogućava da pravimo pokrete. Normalan tonus mišića čini ih dovoljno napetim da se odupiremo sili zemljine teže, a dovoljno opuštenim da možemo da pokrećemo telo i delove tela. (Pročitajte i: Razvojne prekretnice: prebrodite ih bez stresa)

Fiziološki tonus kod beba nešto je drugačiji nego kod odraslih, ali je važno pratiti ga. Ako se poremećaji u mišićnom tonusu ne prepoznaju na vreme, to može da uspori bebin razvoj u prvoj godini i to ne samo fizički, nego i intelektualni. Motoričke veštine dece direktno su povezane sa razvojem kore velikog mozga.

Šta je hipotonus (hipotonija)?

Dijagnozu hipotonije dobijaju deca čiji su mišiči suviše slabi, odnosno opušteni i koja ne mogu da izvedu pokrete predviđene za određeni uzrast. Ove bebe ne uspevaju da uspostave kontrolu nad vratom i drže glavicu, imaju problema sa okretanjem, kasne sa posedanjem…

Hipotonija može biti posledica problema u trudnoći ili tokom porođaja, ali može da bude i nasledna. U većini slučajeva, hipotonija ne ostavlja posledice i uspešno se koriguje vežbama i radnom terapijom. Važno je da lekari sprovedu seriju testova kako bi isključili mogućnost nekog težeg stanja. Takođe, izuzetno je važno da se roditelji pridržavaju saveta lekara i da ne preskaču terapije.

Kada da posumnjam na hipotoniju?

Skrenite pažnju svom pedijatru, ukoliko primetite sledeće:

Novorođenče nema refleks hvatanja. Beba ne hvata vaš prst kada joj dodirnete dlan

4 do 6 nedelja: beba ne okreće glavu na jednu i drugu stranu kada leži na stomaku

8 do 10 nedelja: beba ne odiže glavu od podloge kada leži na stomaku i ne pokušava da se podigne na podlaktice

12 nedelja: beba ne otvara šake, ne pokušava da stavi ruku u usta i ne odiže nogice od poda kada leži na leđima

Ukoliko vam je ostalo još nekoliko nedelja do naredne kontrole u savetovalištu, a vi se brinete da bi beba mogla imati poremećaj mišićnog tonusa, zakažite pregled kod pedijatra. On će vas ili miriti ili poslati na pregled kod specijaliste.

Šta je hipertonus (hipertonija)?

Ovo je dijagnoza koju dobijaju bebe čiji su mišići zategnuti do te mere da im otežavaju pogled. Ovo stanje je ponekad teže primetiti, jer su bebe izuzetno čvrste i roditelji umeju da poistovete hipertonus sa ubrzanim razvojem deteta. Ipak, da bi se izbegle greške, ako primetite da vaše dete drži glavicu odmah po rođenju, ako se okreće sa 10 ili 12 nedelja, počinje da sedi sa četiri meseca i puzi pre šestog – posavetujte se sa pedijatrom. Bebe koje ovako žure mogu da usvoje pogrešnu shemu pokreta, a to im može biti problem u kasnijem razvoju.
Hipertoniji su sklone prevremeno rođene bebe, one iz rizičnih trudnoća, a ovaj poremećaj tonusa može da bude i posledica komplikacija prilikom porođaja. Bebe sa hipertonusom mogu se prepoznati i po tome što su im šake jako stisnute u pesnice čak i posle trećeg meseca života, što jako raguju na stimulanse (zvuk i svetlo), slabo spavaju, često nadraženo plaču i deluju napeto čak i dok spavaju. Nekada, hipertonus može biti izražen do te mere da su bebini mišići potpuno stegnuti zbog čega ne može da pravi željene pokrete i počinje da kasni u razvoju.

Hipertonus koji se primeti i ispravi na vreme, a koji nije udružen sa nekom drugom bolešću ili povredom, ne ostavlja posledice na razvoj deteta. Fizijatar obučava roditelja seriji položaja u koje može postaviti dete kako bi mu se mišići opustili i dozvili da napravi pokret onako kako treba.

Šta je distonija (distoni sindrom)?

Dijagnozu Dystonia alia dobijaju bebe kod kojih se kombinovano javlja hipotonus jedne i hipertonus druge grupe mišića. Asimetrični mišićni tonus kod beba obilno znači da je jedna strana tela (leva ili desna) u grču, dok je druga daleko slabija. Kada leži na leđima beba se, kao kifla, savija u jednu stranu.

Distoni sindrom je obično posledica traume tokom trudnoće ili porođaja i javlja se kod beba koje su rođene prevemeno, carskim rezom ili su pretrpele neku povredu na porođaju. Stoga, najteže je davati prognoze oporavka za bebe sa ovom dijagnozom, jer njihov problem nije samo mišićni tonus. Zato je od izuzetne važnosti da se ova dijagnoza postavi već sa tri ili četiri meseca kako bi bebin razvoj pratili fizijatar, neurolog i psiholog. Većina dece koja prođu adekvatnu terapiju uspevaju da, najkasnije, do treće godine života dostignu psihomotorni razvoj svojih vršnjaka. (Pročitajte i: Znate li šta su vežbe po Vojti?)
Victoria Borodinova/Pexabay, Pexels/Pexabay

još iz kategorije