25.04.2014 Razvoj bebe

Obratite pažnju: Hipertonus ne znači da je beba napredna

Neke bebe su previše čvrste i krute, što se naziva povišenim tonusom mišića ili hipertonusom. Roditelje takvo stanje zna da zavara, pa misle da su bebe sa hipertonusom izuzetno napredne.

bebica

Naime, stisnute šake i zgrčene noge normalne su i uobičajene za tek rođene bebe, ali  vremenom ta napetost treba da popusti. Kod hipertonusa dete drži stisnute šake duže od tri meseca života i vrlo rano može samostalno da drži glavicu, čak i pre trećeg meseca.

Ponekad takve bebe već u prva tri meseca mogu da zauzmu sedeći položaj ako ih držite za ruke, a često i prenaglašeno reaguju na bilo kakvu zvukovnu, vizuelnu ili dodirujuću stimulaciju. Beba može da se sa stomačića okrene na leđa, što će roditelji  smatrati uspehom i napretkom, a tu radnju dete treba da radi sa oko osam meseci.

Hipertonus se uglavnom otkriva na redovnom lekarskom pregledu, a nešto je češći kod prevremeno rođenih beba, beba iz rizičnih trudnoća kao i kod onih mališana kod kojih je pri rođenju došlo do komplikacija.

Ako lekar nije ništa primetio, a roditelj sumnja da dete ima povišeni tonus mišića, treba lekaru postaviti  pitajte. Povišeni tonus može da bude prepreka u kasnijem motoričkom razvoju jer se stvaraju pogrešni pokreti.

U slučaju hipertonusa lekar će roditelje poslati fizioterapeutu koji će pokazati vežbe za normalizaciju tonusa. Koliko god izgledalo nemoguće jer se dete opire i čvrsto drži, budite uporni i, naravno, nežni. Problem hipertonusa se može uspešno rešiti sa adekvatnim vežbicama i položajima pri povijanju i spavanju.

Izvor:babycenter.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije