odvikavanje od dude
28.03.2023 Razvoj bebe

Odvikavanje od dude: 7 efikasnih saveta

Mesecima unazad, duda je bila veoma važan deo života vaše bebe, međutim, sada je došlo vreme za odvikavanje od dude. Bez obzira na to da li je koristite kada želite da utešite vašu uplakanu bebu ili da je umirite kada treba da spava, u jednom trenutku doći će trenutak kada se morate osloboditi ovog pomagala.

Budući da su mnoga deca veoma vezana za dudu, kada dođe do odvikavanja – to može biti veoma stresno. Pripremite se na odvikavanje od dude uz ovih nekoliko jednostavnih saveta.

Odvikavanje od dude

Uradite to u pravom trenutku

Najpametnija odluka u vezi sa dudom jeste ta da odviknete bebu od nje pre nego što napuni godinu dana. Bebe tada počinju da brbljaju i mnogo je lakše u tom periodu potpuno izbaciti dudu iz upotrebe. Takođe, to je najbolje uraditi odjednom: kada jednom sklonite dudu, više nikada ne treba da je pokažete ili da posustanete. Kasnije deca imaju jaču volju i mnogo teže prihvataju promenu.

Postepeno odvikavanje

Ukoliko želite da vaša beba što pre prestane da koristi dudu, počnite polako da smanjujete količinu vremena u toku dana u kom beba ima dudu. Svakog dana taj period smanjujte po malo, tako da za dve do tri nedelje bebi više duda nije potrebna nikako.

Pronađite novi način da utešite bebu

Pronađite način da utešite bebu bez dude. Na primer, to može biti neka igračka ili neki vaš postupak. Na primer, duda se često koristi kao pomoć pri uspavljivanju, zato umesto nje beba može dobiti plišanu igračku za spavanje.

Pripremite nagradu

Ono što je dobro kada su pregovori sa malom decom u pitanju je to što oni lako pristaju na nagradu u zamenu za neki postupak. Kada je u pitanju odvikavanje od dude, objasnite im da su sada veliki i da će, ukoliko prestanu da koriste dudu, dobiti neku lepu nagradu. Deca vole da što pre porastu i zbog toga je često priča o tome da su sada porasli ili da su veliki od velike koristi kada su ovakvi koraci u pitanju.

Ne posustajte

Kada dođete do ovako velikog koraka u odgoju, veoma je važno da sve vreme budete uporni u svojoj nameri i da ne postutajete. Vašem detetu će duda sigurno nedostajati, ali nemojte da podlegnete njihovom plaču. Odvlačenje pažnje je odlično sredstvo – pevajte pesmu ili pronađite zaboravljenu igračku kako biste sa detetovog uma smetnuli dudu.

Budite hladnokrvni

Ukoliko samo bacite dudu, to bi moglo izazvati bes i suze, međutim ovo je najbrži način za odvikavanje od dude. U prostoriji u kojoj boravite podmetnite mnogo igračaka i drugih alatki koje će odvući detetovu pažnju u drugom smeru kako ne bi primetilo ovu promenu.

Držite dudu izvan vidokruga deteta

Ukoliko ste se odlučili da iz bilo kog razloga zadržite dudu u svom domu, potrudite se da je dobro sakrijete kako je beba nikada ne bi videla.

Isprobajte ove jednostavne načine za odvikavanje od dude i sasvim sigurno ćete u tome imati uspeha.
Jovana Jevtić

AntonioGuillem/ Getty Images Plus

još iz kategorije