kako navesti bebu da prihvati varalicu
13.02.2023 Novorođenče

Kako navesti bebu da prihvati varalicu i zašto je to potrebno?

Beba može prihvatati varalicu na razne načine. Neke bebe je vole, neke ne, ali u svakom slučaju – varalica je jedan od načina da se vaša beba umiri. Ukoliko ste se pitali kako navesti bebu da prihvati varalicu pročitajte ovaj tekst i dobićete potrebne odgovore.

Kako navesti bebu da prihvati varalicu i zašto je to dobro?

Osim što može utešiti bebu, varalica se pokazala dobro i kada je u pitanju smanjenje rizika od SIDS-a (sindrom iznenadne smrti novorođenčeta). Međutim, nije svakom roditelju lako kada je u pitanju navikavanje bebe na varalicu.

Kada je najbolje navikavati bebu na varalicu?

Mada deluje kao da je najbolje navikavati novorođenče na varalicu odmah, stručnjaci savetuju da se ipak sačeka nekoliko nedelja. Posebno je bitno da sačekate sa varalicom ukoliko dojite jer dojenje mora biti savladano pre nego što bebi date varalicu. Ukoliko ovo ne ispoštujete, može se desiti da beba pomeša varalicu i dojku. Kako navikavanje bebe na dojenje traje oko 4 nedelje, najbolje je sačekati da taj period prođe.

Kako navesti bebu da prihvati varalicu?

Kada bebi prvi put dajete varalicu budite sigurni da se vaša beba ne oseća uznemireno. Dobro je sačekati nekoliko nedelja od rođenja kako biste se i vi osećali opuštenije pored vaše bebe prilikom ovog postupka. Varalicu bebi možete dati nakon dojenja, kada se oseća mirno i spremna je za spavanje. Prilikom prvog kontakta bebe i varalice, nežnim pokretima dodirujte bebine usne varalicom. Mnoge bebe prihvate varalicu već posle prvog dodira, međutim, nema razloga za brigu ako se to ne desi. Neke bebe je jednostavno odbijaju tako što je ispljunu ili okreću glavu. To je znak da je ne žele i zbog toga je najbolje da ne pokušavate da stavite varalicu u bebina usta na silu.

Ako se pitate kako navesti bebu da prihvati varalicu, budite oprezni i obratite pažnju na reakcije svoje bebe. Na silu nećete ništa postići.

Kada beba prihvati varalicu, nemojte koristiti ništa čime ćete je pričvrstiti za bebu. Takvi predmeti mogu ugušiti bebu. Ako varalica ispadne iz bebinih usta kada ona zaspi, nemojte pokušavati da je vratite u usta.

Šta ako beba ne prihvata varalicu?

Ukoliko beba ne prihvata varalicu, kao što je već napomenuto, to nije razlog za brigu. Kako biste izbegli poveaćan rizik od SIDS-a ispratite druge preporuke za spavanje.

Budite strpljivi. Ukoliko beba ne prihvati varalicu odmah, pokušajte još nekoliko puta. Važno je da ništa ne pokušavate na silu i da shvatite da nije ništa strašno ako beba jednostavno ne prihvata varalicu.

 
Jovana Jevtićc

LeManna/GettyImagesPlus

još iz kategorije