24.04.2023 Vaspitanje deteta

Ovo ne biste smeli da govorite detetu! Svakodnevne fraze koje utiču na dete

Vaspitanje deteta jedan je od najtežih poslova, naročito kada ste zasuti brojnim kako i zašto. Ali, ove četiri rečenice, pokazalo je psihološko istraživanje, zaista bi trebalo da izbegavate u komunikaciji sa detetom.

Ako se sada ne potrudiš, zažalićeš kasnije!

Iako imamo nameru da upozorimo dete, ova rečenica mu samo nametne neočekivano veliko količinu stresa, pokazala su istraživanja neurologa. Kada detetu kažete da mu od ocene u knjižici zavisi izbor profesije, ono postaje gotovo anksiozno, a to je sasvim siguran put da zabrlja na kontrolnom, umesto da zablista. Uz to, mlađa deca vas, najverovatnije, neće ni razumeti, bar ne u potpunosti. Za njih je budućnost nešto vrlo imaginarno i daleko, samim tim i – nevažno.

Moj je posao da te zaštitim!

Ova rečenica, naoko bezazlena, može da bude itekako opasna. Ona poručuje detetu da o njegovoj zaštiti brine roditelj, a to implicira da ono ne mora da brine samo o sebi. Kada podsvesno usvoje ovu ideju, deca postaju sklona da se ponašaju nemarno i da srljaju u opasne situacije računajući na to da će ih roditelji nekako spasiti. Situacija postaje još i gora u tinejdžerskom periodu.

Kažnjavam te da bi naučio da je tvoje ponašanje neprihvatljivo

Kazne su nekada neophodne, ali ako su one jedini način na koji utičete na detetovo ponašanje – u problemu ste. One sprečavaju dete da ponovi prekršaj, ali mu ne pokazuju kako bi trebalo da postupi. Ujedno, one su poruka detetu da za svako nedozvoljeno ponašanje može da očekuje kaznu, zbog čega deca postaju sklona prećutkivanju, laganju i sakrivanju događaja u kojima im je potrebna pomoć roditelja.

Suviše vremena provodiš na telefonu

Problem je što ova rečenica pokazuje da uopšte ne razumemo i ne podržavamo socijalni krug svog deteta. Njegove vršnjačke veze bitno su drugačije od naših i usmerene su upravo na nove tehnologije i društvene mreže. Umesto da ograničavamo vreme koje dete provodi na telefonu, trebalo bi da ga naučimo kako pametno da ga koristi.

 
još iz kategorije