dete neće da radi domaći
24.04.2023 Škola

Šta kada dete neće da radi domaći?

Čini vam ste da ste pokušali sve: nagradu, kaznu, saradnju sa učiteljem, zajednički rad… i ništa ne pomaže. Jednostavno, vaše dete neće da radi domaći. I tačka.

Koliko god da ste očajni, bar je jedna uteha (pa makar i slabašna): niste jedini roditelj koga boli glava od domaćih zadataka. Prema prošlogodišnjoj anketi, čak 62 odsto dece reklo je da ne voli školu i da su im domaći dosadni.

Zašto deca ne vole da rade domaći?

Pre svega, zato što su im domaći dosadni. To znači da napolju ima toliko drugih, zanimljivijih stvari koje su im primamljive i koje ih više zanimaju. Možemo kritikovati školstvo, kukati na programe, ali nam to neće pomoći. Činjenica je da su domaći takvi kakvi jesu i da dete na to mora da se navikne.

Zadaci su često teški ili neprilagođeni uzrastu.  Ovo je još jedna tačka dnevnog reda na koju ne možemo da utičemo. U slučajevima kada procenite da je gradivo suviše zahtevno za vaše dete, jedino je rešenje da zasučete ruke i pomognete mu ili da angažujete pomoć.

Dete pokazuje bunt. Kada ne radi domaći, dete ima pažnju i vas i učitelja. Koliko god to bila negativna pažnja i dalje je pažnja i dete je možda, nesvesno, priziva. Razmislite o tome koliko ste kvalitetnog vremena proveli sa detetom u poslednje vreme.

Moje dete ne radi domaći – gde grešim?

Verovali ili ne, prve reakcije većine roditelja su potpuno pogrešne. Evo šta je veliko NE ako želite da detetu razvijete naviku da završava školske obaveze na vreme:

  • Ne govorite detetu da je domaći njegov posao. Tako ubijate i ono detetove nade da bi izrada domaćeg mogloada bude nešto što mu se dopada
  • Ne ucenjujte ga da ne sme da se igra dok ne uradi domaći. Tako opet gurate domaći u kategoriju koja ne obećava nimalo zabave. Umesto toga, recite detetu da može da radi oboje: i domaći i igranjac, a samo nek izabere redosled aktivnosti.
  • Nemojte podmićivati dete da radi domaći. Ubrzo, nećete moći da ponudite dovoljno veliki mito.
  • Ne podsećajte dete i ne proveravajte u roditeljskim grupama šta ima za domaći (tako mu samo stvarate naviku da se oslanja na vas)

Nakon što ste sve ovo pročitali, pravo je pitanje šta uopšte možete da uradite.

Kako da nateram dete da radi domaći?

NIKAKO! Svi psiholozi i pedagozi će vam u glas odgovoriti da je jedino što možete da uradite, da ništa ne uradite. Pustite dete da zabrlja i da snosi odgovornost za to što je uradilo.

Kada vidite da dete počinje da zabušava i da eskivira domaći, objasnite mu šta to tačno znači. Uporedite sa svojim poslom ili kućnim obavezama i pokažite mu da za sve postoje konsekvence. Potom mu vrlo precizno objasnite kuda vodi neredovno rađenje domaćih: minusi, kritike od strane učitelja, jedinice, niža ocena u knjižici… Upozorite dete koje će ga posledice sačekati kod kuće, ako ocene počnu da padaju.

Nakon toga, stisnite zube i pustite dete da samo odluči hoće li početi da radi domaći. Najverovatnije neće, a to znači da će morati da izdrži kritike od strane učitelja (nastavnika), da pokvari ocenu i potom da izdrži i kaznu koju ste odredili. Za većinu dece, ovo je sasvim dovoljna opomena. Tek nakon nje, dete je spremno da se uhvati u koštac sa domaćim zadacima.

Kako da pomognem detetu da počne redovno da radi domaći?

Detetu možete pomoći tako što ćete ga. na neko vreme, pozvati da domaći radi vama na oku. Dozvolite vam da vas pita u svakom trenutku, ako negde zapne. Kada uspe da izgura celu nedelju sa uredno urađenim domaćim zadacima, pohvalite ga, nagradite nekim kolačem ili odlaskom na neko posebno mesto.

Dogovorite se sa detetom da vam, odmah po dolasku iz škole, javi šta je bilo u školi i šta ima za domaći. Pregledajte mu kvalitet domaćih zadataka, tako ćete imati uvid u to šta je zaista uradilo i da li je uradilo sav domaći.

 
Mariakray/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije