Zašto su deci važne rutine
29.04.2023 Škola

Zašto su deci važne rutine?

Deca školskog uzrasta vole red i rutinu, to je svima poznato. Dete u ovom uzrastu ima sve tačniji osećaj za vreme i ponose se time što sada znaju tok događaja u školi, poput rasporeda časova, ali takve rutine oni vole da imaju i kod kuće sa članovima porodice. Zašto su deci važne rutine?

Zašto su deci važne rutine?

U školi deca imaju ritam u toku dana: dobrodošlica, časovi jezika, matematike, ručak, odmor, vreme za druženje i fizičke aktivnosti. Učitelji u osnovnim školama obično planiraju svoj dan tako da ga deca mogu lako predvideti i na taj način im pomažu da, pomoću doslednosti, lakše usvajaju nova znanja i prelaze kroz razne lekcije. Na ovaj način, deca lakše napreduju i kod kuće.

Držeći se relativno dosledne rutine ujutru, pre škole, i popodne i uveče, nakon što se dete vrati, detetu će biti mnogo lakše da se organizuje, prati svoje obaveze i napreduje. Probudite dete svaki dan u isto vreme, ručajte svaki dan u isto doba i odlazite na spavanje približno u tačno vreme kao i prethodnog dana. U redu je da dete vikendom spava duže, ali ne toliko duže da dete izgubi ritam i da mu teško padne buđenje rano ujutru u ponedeljak.

Uspostavite osnovna pavila koja ističu doslednost i rutinu, na primer, nema doručka pre nego što se dete obuče, držite obuću uvek na istom mestu…

Dete koje je krenulo u školu svakodnevno ima domaći i nove izazove pred sobom i potrebna mu je rutina kako bi ih sve postiglo i završilo na vreme. Zbog toga je važno da im pomognete da stvore svoju svakodnevnu rutinu i napreduju uz pomoć nje.  Svaki dan u isto vreme pregledajte domaći vašeg deteta, to može biti čim se vrati kući ili uveče kada mu spremate odeću i ručak za sledeći dan, vodite se time šta vama i vašem detetu najviše odgovara.

Ako ste se pitali zašto su deci važne rutine, odgovor na to pitanje je lak: one im pomažu da se lakše organizuju sa svojim novim obavezama, da na vreme završavaju domaći, ustaju, stižu u školu. Urednost u rutini deci otvara put ka stvaranju zdravih radnih navika koje će im kasnije u životu biti od velike pomoći.
Jovana Jevtić

Choreograph/ Getty Images Plus

još iz kategorije