Stroga učiteljica
28.05.2023 Škola

Stroga učiteljica: Pomozite vašem mališanu

Pre svega, važno je da procenite ozbiljnost situacije. Moguće je da ova učiteljica ima drugačije metode učenja od onoga na šta je vaš mališan navikao. I ne samo to, vaše dete je naučilo da ste vi brižni i nežni prema njemu, te zbog toga ume još više da potrese jer se u školi prema njemu ponašaju drugačije.  Može vam pomoći i ovo: Teškoće u učenju: Šta to znači? (mojabeba.rs)

Shvatite ozbiljno svoje čedo i saznajte da li postoji pravi problem.

Stroga učiteljica: Pomozite vašem mališanu

  • Pokušajte da stupite u kontakt i sa drugim roditeljima kako biste saznali da li se i druga deca tako osećaju.
  • Ukoliko su u pitanju loše ocene, proverite da li vaše dete zaista nije naučilo ili je stroga učiteljica rešila da ga iz nekog razloga kazni.
  • Možete okupiti nekoliko drugara vašeg deteta koji imaju poteškoće sa učiteljicom i sami se igrati učitelja i učenika. Ohrabrite decu da se udruže i kažu šta ima zaista smeta i plaši. Možete učiniti mnogo igrom jer će pomoći da vaše dete oslobodi svoja osećanja. Takođe možete zajednički doći do rešenja kako da se nosi kada ponovo dođe do takvih situacija.

Stroga učiteljica: Kako joj se obratiti?

  • Stidljiva i plašljiva deca mogu mnogo teže da se prilagode učiteljima i bolnije doživljavaju kada su strogi. Ovo nije do vašeg mališana, pa pokušajte da stupite u kontakt sa učiteljicom da proverite da li bi ona mogla da bude „manje strašna“ prema njemu. Verovatno će imati razumevanja kada joj se lično obratite.
  • Druga opcija je da zatražite od direktora da vaše dete premesti u drugo odeljenje kod učitelja koji bi mu više odgovarao.
  • Učiteljica koja je u razredu sa 20 do 30 mališana možda nije stekla utisak da je suviše stroga i strašna. U ovom slučaju, sastanak vas troje takođe može biti od pomoći. Najbolje bi bilo da, uz vaše ohrabrenje, vaše dete kaže učiteljici šta mu se ne sviđa i šta ga je uplašilo.
  • Ako vaše dete stalno upada u nevolje, ono se može uplašiti svog učitelja i nositi se s tim tako što će joj se suprotstaviti ili se ponašati kao da ga nije briga za njena pravila. U tom slučaju učitelj može lako izgubiti pojam o emocionalnom stanju deteta. Učiteljici možete pomoći tako što ćete joj dati osećaj šta se dešava sa vašim detetom. Vaše dete takođe može imati privatan razgovor sa učiteljicom da osmisle signal, kao što je tapšanje po ramenu, koji učiteljica može koristiti da ga obavesti kada izađe iz reda, a da ga ne osramoti pred razredom. Ako vaše dete postane deo tima koji smišlja rešenje, to mu može pomoći da se oseća moćnijim i manje uplašenim.

Pročitejte i ovo: Šta kada dete neće da radi domaći ? – mamaibeba.com (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

DGLimages/GettzImagesPlus

još iz kategorije