Beba alergična na gluten
29.04.2023 Zdravlje bebe

Kako da znam da li je moja beba alergična na gluten?

Gluten se krije u raznim vrstama hrane. On se čak može nalaziti i u majčinom mleku. Ako ste zabrinuti da je vaša beba alergična na gluten, evo šta treba da znate.

Da li je beba alergična na gluten: Šta je gluten i gde se nalazi?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama poput ječma i raži. On pomaže testu da zadrži svoj oblik i daje mu elastičnost. Međutim, gluten se ne nalazi samo u pekarskim proizvodima i testu. On se može nalaziti i u slatkšima, mesnim prerađevinama i konzerviranoj hrani.  Alergija na gluten je trenutna reakcija kada imuni sistem reaguje na proteine pšenice i obično se javlja pri svakom izlaganju. Bebe mogu biti izložene glutenu kroz majčino mleko čak i pre 6 meseci ili kada počnu da jedu čvrstu hranu.

Da li je u pitanju alergija na gluten ili netolerancija?

Ponekad ono što liči na alergiju u stvari može biti netolerancija kada beba ima blagu, neprijatnu reakciju na hranu koja sadrži gluten.  U većini slučajeva se to manifestuje kroz probleme sa sistemom za varenje, prekormenim gasovima, bolom u stomaku, dijarejom ili zatvorom.

Ako je u pitanju netolerancija, obično će simptomi biti povraćanje, dijareja ili stomačne tegove. Sa druge strane, alergija izaziva osim nalik koprivnjači, nadimanje, grčeve u stomaku i dijareju ili zatvor. Pošto još uvek ne postoje tačni testovi za određivanje netolerancije, lekar će preporučiti smanjenje ovih namirnica.

Kako da znam da je moja beba alergična na gluten?

Prava alergija na gluten ne uzrokuje probleme sa varenjem, ali možete primetiti da vaše dete ima osip poput koprivnjače, otok, povraćanje, otežano disanje ili gutanje ili pada u anafilaktički šok (reakcija koja ugrožava život). Ovo simptomi su obično uzrokovani antitelima koja reaguju na određenu hranu i bebe ih mogu prerasti dok stare. Ako primetite neke od simptoma obavezno se obratite lekaru. On će verovatno uraditi alergo test da potvrdi alergiju.

Celijakija – nešto više od alergije na gluten

Ozbiljna reakcija na gluten je hronična autoimuna bolest celijakija. Ona se razlikuje po tome što telo napada samo sebe u mnogim oblastima, a najviše u crevima. Potpuno uklanjanje glutena iz ishrane rešavaju simptome.

Celijakija je bolest sa hiljadu lica, pa simptomi varijaju od organizma do organizma. Simptomi celijakije su: dijareja, bolovi u stomaku, zatvor, slabo povećane telesne težine, bolovi u zglobovima, osip i vrtoglavica. Celijakija odbija jedan procenat stanovništva. Ljudi sa celijakijom ne doživljavaju anfilaktičke reakcije. Postoji nekoliko testova za prepoznavanje celijakije.

Simptomi za sve tri reakcije na gluten su poprilično slične, pa je preporučljivo da čim primetite bilo koji od simptoma, da se obratite lekaru. Izbegavanje glutena nije lako, ali je moguće stoga nemojte očajavati.
a_namenko/GettyImagesPlus

još iz kategorije