Dijareja kod beba
15.02.2023 Zdravlje bebe

Dijareja kod beba: Kako da pomognete svom mališanu?

Ako ste zabrinuti jer je bebina kaka drugačija nego inače, pomoći ćemo vam da dijareja kod beba prođe što lakše i bezbolnije za vašeg mališana.

Dijareja kod beba: kako da je prepoznate?

Bebina kaka je generalno veoma opuštena, posebno ako dojite vašu bebu. Zato može biti alarmantno jer često pelene mogu biti prilično pune kada vaše dete pati od dijareje. Takođe beba koja ima dijareju će verovatno imati mnogo češće stolice nego obično. Ova kaka će biti izuzetno vodena, a beba može izgledati slabo. Moguća je i povišena temperatura ako je dijareja izazvana infekcijom.

Kako bi trebala da izgleda bebina kaka?

Kaka novorođenčeta je obično veoma tamne boje i konzistencije poput evrokrema. Vrlo je lepljiva i može biti teško da je očistite. Primetićete da postaje svetlija, čak zelena prva dva-tri dana, pre nego što se promeni u senfžutu boju do kraja prve nedelje.

Bez obzira da li dojite vašu bebu ili je hranite adaptiranim mlekom, simptomi dijareje će biti isti. Kaka dojene bebe je obično žuta, mekana i tečna, dok je kod hranjenih beba kaka čvršća i svetlosmeđa ili žuto-zelena.

Zbog čega se javlja dijareja kod beba?

Postoji nekoliko razloga zašto vaša beba može imati dijareju:

Antibiotici

• Obična prehlada

Bakterije iz opreme za hranjenje kao što su flašice koje nisu pravilno sterilisane ili formula koja je napravljena korišćenjem vode koja nije dovoljno topla.

Povremeno neke bebe mogu imati netoleranciju na laktozu koja se nalazi u mlečnim formulama, što takođe može biti uzrok dijareje.

Kako se leči dijareja novorođenčeta?

Nažalost, ne možete učiniti da dijareja kod beba nestane odmah, ona ima tendenciju da se povuče sama od sebe ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste pomogli sa simptomima.

Ako vaša beba ima dijareju, pobrinite se da unosi dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidrataciju i nastavite da je često hranite. Obično traje pet-sedam dana.

Dijareja kod beba: kada potražiti savet lekara?

Trebalo bi da potražite medicinsku pomoć ako primetite da se vaša beba ne oseća dobro, ima upornu dijareju ili ima temperaturu od 38 stepeni ili više.

Pazite na pelenski osip

Za vreme dijareje može biti teško održavati bebin donji deo čistim, što može dovesti do pojave pelenskog osipa. Beba koja je dugo u zaprljanoj peleni može dobiti pelenski opis, i zato uvek treba da težite da promenite pelene što je pre moguće i obavezno kupajte bebu svakodnevno. Ipak, izbegavajte kupanje više od dva puta dnevno jer se to može isušiti njihovu nežnu kožu.

Prilikom svake promene pelena, obavezno nanesite i kremu protiv pelenskog dermatitisa. Nanošenje tankog sloja nakon svake promene pelena formira zaštitni sloj, pomažući da se koža zaštiti od iritacija koje može izazvati pelenski osip.

Uvek verujte svojim instinktima i ako ste zabrinuti za svoju bebu, potražite savet od lekara, za svaki slučaj. Pročitajte i ovo: Kako izgleda normalna bebina stolica? – mojabeba.rs.
Miljana Momirović

comzeal/GettyImagesPlus

još iz kategorije