STRAH OD ODVAJANJA

Strah od odvajanja: Kako pomoći detetu da ga prevaziđe?

Deca još kao bebe pokazuju strah od odvajanja od roditelja. Međutim, mnoga deca ni kao starija ne uspeaju da ga prevaziđu.

Sa ovim problemom susreću se mnogi roditelji. Uglavnom se ispoljava kada deca treba da ostanu u vrtiću, kada roditelj kreće na posao  ili kada dete ostaje sa nekim ko će ga pričuvati. Kada deca imaju strah od odvajanja, ona to pokazuju kroz plač i nervozu što je za mnoge roditelje stresno. Zbog toga mnogo roditelja ima problem sa osećanjem krivice ili osećajem da rade nešto pogrešno.

Strah od odvajanja: Kako da pomognete detetu da ga prevaziđe?

Kao što je već rečeno, strah od odvajanja kod dece pokazuje se prilikom bilo kog rastanka. Na primer, vaš odlazak na posao može izazvati kod deteta burnu reakciju. Dete će biti jako uplašeno zato što če biti daleko od vas. Strah se javlja već oko osmog meseca života i može trajati nekoliko godina. Strah od odvajanja zapravo pokazuje da postoji velika bliskost i jaka veza između vas i vašeg deteta. To je pozitivan znak za njegovo kasnije emocionalno razvijanje.

Kada dete počne da pokazuje znakove straha od odvajanja pre svega treba da zanemarite svaki mogući osećaj krivice. Sa vašim detetom je sve u redu i nema potrebe za preispitivanjem. Vremenom ovaj strah će nestati. To je samo jedna normalna faza razvoja. Kod neke dece ovaj strah se zadržava i do polaska u školu, ali sve dok ne izaziva naročite probleme to je sasvim normalno. U redu je da se deca osećaju malo tužno kada se odvajaju od vas.

Simptomi straha od odvajanja:

  • Plač prilikom rastanka
  • Držanje za vas u novim sredinama i prilikom upoznavanja novih ljudi
  • Ne ispušta vas iz vida
  • Odbijanje da bilo gde ide bez vas.
  • Ne može da spava bez vas

Uzroci

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati da se kod dece javi strah od odvajanja. Na primer, kada povedete dete na neki događaj na kome će biti mnogo ljudi kod deteta se može javiti strah da će vas izgubiti. Ukoliko želite da dete nauči da spava samo u svom krevetu u toku noći to se takođe može pokazati kao momenat u kom se ispoljava ova vrsta straha.

Ako je dete naviknuto da provodite svaki dan sa njim, ono je naviknuto i na sigurnost koju oseća zbog toga. U trenutku kada treba da se razdvojite, može doći do pokazivanja straha.

Kako možete pomoći svom mališanu?

Vežbe razdvajanja

Igrajte se žmurke. Na ovaj način dete će naučiti da nekad možete nestati, ali da ćete se uvek vratiti. Kada dete to nauči, pokušajte da sprovedete druge vežbe odvikavanja. Na primer zamolite nekoga da dođe na pola sata kod vas dok vi odete u nabavku. Za to vreme neka vaše dete ostane samo sa tom osobom. Ovo uradite nekoliko puta i pritom svaki put povećavajte vreme koje vaše dete provodi bez vas. Kasnije počnite da menjate lokacije na kojima ga ostavljate, neka to jednom bude dom vaših prijatelja ili porodice, park, igraonica – samo je bitno da vrtić ne bude prvo strano mesto na kome će ostati samo.

Uvek se pozdravite, nemojte odlaziti bez reči ili skrivanjem misleći da je to najbolji način. Pružite im kontakt očima, umirujući dodir i recite im da odlazite. Veliki osmeh će ih utešiti i razviti sve obrasce na koje mogu da se oslone.

Dogovorite se šta ćete raditi kasnije, recite mu da ćete ići u park ili čitati priču zajedno. Razgovarajte i o tome šta će on raditi sa osobom koja ga čuva. Tako će biti spreman da vas pusti i da prihvati vaš odlazak čekajući trenutak vaše zajedničke aktivnosti.

Potrudite se da prepoznajete emocije vašeg deteta. Skrenite mu pažnju na to da znate kako se oseća i da ga razumete.

Kontakti očima i dodiri poboljšavaju vezu između vas i vašeg deteta, a na taj način se i smanjuje hormon stresa. Objasnite detetu da i ono vama nedostaje i da ste i vi plakali kada ste bili dete.  Budite njegova podrška.

Neka vaš povratak bude bučan – budite nasmejani, zagrlite ga, čestitajte mu na hrabrosti i otvoreno pričajte o emocijama. Stavite mu do znanja da vam je nedostajao i da ste ponosni što je bio dobar u vremenu bez vas.

Koliko dugo traje strah od odvajanja?

Uglavnom deca prerastu strah brzo, već posle nekoliko odvajanja. Međutim, ukoliko simptomi ne počnu da se smanjuju, uvek se možete obratiti vašem lekaru.

Strah od odvajanja je normalna pojava kod dece, međutim, ponekad se ovaj strah od separacije zadržava i nakon detinjstva.  Takva pojava zove se separacioni anskiozni poremećaj. U pitanju je ekstemniji oblik straha od odvajanja. Znaci ovog poremećaja su sledeći: preterano plakanje, noćne more ili brige da će roditelj umreti, fizički simptomi poput malaksalosti, bolesti i glavobolje kada roditelj negde ode i odbijanje da ide u školu.

Ukoliko se brinete zbog straha od odvajanja kod svog deteta nemojte se ustručavati da pozovete stručnjaka i sa njim se posavetujete oko svega.

 
Jovana Jevtić

photoguns/GettyImagespLUS

još iz kategorije