adaptacija na vrtić

Otežana adaptacija na vrtić: Kako pomoći detetu da se navikne na jaslice?

Polazak u jaslice ili vrtić jedan je od prvih izazova sa kojima se dete suočava. Adaptacija na vrtić obično traje do mesec dana, a način na koji će dete reagovati na predškolsku ustanovu zavisi od brojnih faktora. Prva slika koja se stvara u glavama roditelja na pomen adaptacije je uplakano dete u holu vrtića, ali, da li zaista znate, šta se  događa sa detetom tih dana?

Kada pođe u vrtić dete se suočava sa nepoznatim mestom, nepoznatim ljudima i, što je najveći problem, odvajanjem od roditelja. Ono se oseća nesigurno, jer je sve oko njega drugačije: hrana nije istog ukusa, krevet je drugačiji od onog kod kuće, okružen je nepoznatom decom, a jedina odrasla osoba kojoj može da se obrati mu je potpuno nepoznata.  Dete ne zna kako bi trebalo da se ponaša, niti kome može da veruje. Što je najgore, plaši se da će ga roditelji zaboraviti na tom čudnom mestu.  Zato, vaš glavni zadatak jeste da uverite dete da ćete svakoga dana, nakon određenog vremena, doći po njega.

Koliko traje adaptacija?

Svako dete je priča za sebe, pa su tako i reakcije na vrtić različite. Ipak, većina dece pokazuje slične promene u ponašanju, koje se mogu podeliti u tri grupe:

Laka adaptacija

Ako imate malo sreće, vaše dete će se naći u ovoj grupi i u roku od dve nedelje, koliko obično traje period skraćenog boravka u vrtiću, uspeće da se prilagodi. Ovakva deca se lako prepoznaju: oni o vrtiću pričaju sa osmehom, ujutro ne prave problem kada ostaju, a vaspitači ih opisuju kao dete koje brzo uspostavlja kontakt i ostvaruje saradnju.  Ono će brzo prihvatiti ritam života u predškolskoj ustanovi i vrlo brzo ćete shvatiti da nema razloga da brinete o tome da li je jelo, spavalo, plakalo – ono je veselo kada dolazite po njega.

Srednje teška adaptacija

privikavanje na vrtić

Većina roditelja ipak mora da se nosi sa ovakvim tipom dečije reakcije na vrtić. Deca iz ove grupe pričaju o vrtiću, ali uzdržano. Prihvataju da moraju da odu u vrtić, ali nerado ostaju, često plačući. U vrtiću uglavnom provode vreme uz vaspitača i obično prođe nekoliko dana pre nego što počnu da jedu, da istražuju po sobi i upuštaju se u igre sa drugom decom. Ipak, nemate razloga za brigu.

Ovaj tip adaptacije samo znači da dete malo teže prihvata promene i da mu je potrebno malo duže vreme da se opusti i počne da uživa u vrtiću. Najverovatnije, već za 5 do 6 nedelja, vaše dete će vas dočekivati nasmejano i puno lepih utisaka. (Pročitajte i: Svakodnevna obaveza: Polazak u vrtić; kako pripremiti dete?)

Otežana adaptacija na vrtić

Ova grupa obuhvata izuzetno mali broj dece, ali je problem koji se javlja prilično velik. Deca koja prolaze kroz otežanu adaptaciju uopšte ne prihvataju boravak u vrtiću. Ne uklapaju se u obrasce života i rada u ustanovi, odbijaju da prihvate vaspitače, da jedu, spavaju, da stupe u kontakt sa drugom decom. Plaču, imaju tantrume, a ponašanje deteta se menja i kod kuće, naročito prema majci. Nije retko da dete ima regresiju u ponašanju, pa da opet traži da spava sa roditeljima, zahteva cuclu, flašicu ili ponovo piški u pelenu.

Najčešće, za ovakvo ponašanje dece postoji uzrok. To može biti neka navika, poput uspavljivanja, koja nije izvodljiva u kolektivu. Takođe, može biti sećanje na neko traumatično odvajanje od porodice, poput boravka u bolnici. Slično se događa i sa decom koja prolaze kroz velike promene: preseljenje, rođenje brata ili sestre, razvod roditelja… U ovakvoj situaciji najbolje je rešavati problem u saradnji sa psihologom vrtića i vaspitačica. Ispisivanje deteta iz ustanove nije preporučljivo.

Kako da pomognem detetu da se privikne na jaslice?

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja pomažu vašem detetu, ali ako pitate vaspitače ubedljivo najvažnije je: ne zadržavajte se u hodnicima vrtića! Razumljivo je da imate potrebu da olakšate svom uplakanom detetu i da u vama raste snažna potreba da ga utešite, ali tako samo otežavate situaciju. Pre nego što predate dete vaspitaču, pomazite ga po glavi, recite da ćete doći po njega i, onog trenutka kada ga vaspitačica uzme za ruku, mahnite i izađite napolje. Za većinu roditelja ovo je izuzetno bolan i težak zadatak, ali je neophodan.

Evo koja još pravila mogu pomoći vašem detetu da lakše prihvati vrtić:

  1. ne pričajte negativno o vrtiću
  2. sakrijte svoj strah od detetove reakcije na vrtić
  3. sarađujte sa vaspitačima
  4. kod kuće se igrajte sa svojim detetom vrtića da biste videli kako ono reaguje na novu sredinu
  5. uvek ponovite detetu da dolazite po njega posle spavanja i ručka
  6. neka dete ponese neku igračku u vrtić
  7. neka dete ide redovno u vrtić
  8. govorite mu da ga volite i igrajte se sa njim svakoga dana
  9. organizujte dnevni ritam kod kuće tako da se poklapa sa ritmom života u vrtiću

 

I

 
Victoria Borodinova/Pexabay, Natalie/Pexels

još iz kategorije