podela poslova u kući, porodične obaveze
01.09.2021 Porodica

Porodica i brak: Kako podeliti obaveze?

Nijedna porodica ne može da opstane na leđima samo jedne osobe. Brak i porodica podrazumevaju da svi rade kao tim, a presudna za mir u kući je podela poslova. Ovo je naročito važno u prelomnim trenucima, kada se suočavate sa novim obavezama: novorođenče, mamin povratak na posao, polazak deteta u školu…

Svaka porodica, pre ili kasnije prinuđena je da razgovara o onome što čini okosnicu njihove svakodnevice: podeli svakodnevnih poslova. Koliko god da su oni nezanimljivi, zahtevni ili teški, moraju se uraditi. Iako nemamo čarobni štapić koji bi sam obavio sve vaše poslove, imamo toplu preporuku:

Kako podeliti poslove u porodici

Ono što se ne mili vama, teško je da će se militi partneru i obratno. Zato morate biti spremni na kompromis. Ako je potrebno, izdvojite nekoliko dana da prođete kroz dogovore oko novih obaveza, baš kao da ih delite u kancelariji. Postoji pet jednostavnih pitanja koja će vam olakšati da prođete kroz ove pregovore. (Porčitajte i: Kako tate izbegavaju obaveze)

Zadatak1: Lista zadataka

Napravite listu zadataka koji moraju biti urađeni. Ako nemate listu, ne znate sa čime se suočavate, niti možete da predvidite koliko vam je vremena i resursa potrebno da sve obavite. Zato, koliko god izlizano da zvuči, stavite sve na papir.

Zadatak 2: Šta ne moram da radim?

Kada se pojave nove obaveze, neke stare jednostavno moraju da budu odbačene. Ako je vreme da se rade domaći svakoga dana, kuća više ne mora da bude usisavana baš svakodnevno. Odlučite šta je to na spisku svakodnevnih obaveza što može da bude odbačeno ili šta to može da se radi u manjem obimu nego inače.

Zadatak 3: Šta želim da radim?

Sigurno da među zadacima na listom postoje oni koje radije obavljate i oni koji vam manje leže. Zato i vi i partner izaberite zadatke koji vam idu od ruke i ne predstavljaju napor. Zašto bi se neko drugi mučio sa onim što je vama lagano i jednostavno?

Zadatak 4: Možemo li da angažujemo pomoć?

Možda je bolje da vaše dete uči engleski sa diplomiranim nastavnikom? Možda možete da se dogovorite sa komšinicom da vaše devojčice, koje idu zajedno na balet, dele prevoz, pa da ih vozite naizmenično? Razmislite na kojim sve poljima možete da odbijete pomoć i iskoristite je. (Pročitajte i: Dajte deci da obave sve kućne poslove i prestaće da se žale)

Zadatak 5: Podelite ostatak

Ovo je naježi deo posla, Preostale obaveze moraju se podeliti između partnera. Psiholozi savetuju da se najpre dogovorite da li ćete ih podeliti na jednake delove (podjednak broj obaveza), prema vremenu koje se ulaže, kompleksnosti ili ćete ih rasporediti proporcionalno obavezama koje imate na polju karijere. Odluka je na vama. Važno je samo da budete spremni na kompromis i da se nijedan partner ne oseća zatrpano svojim obavezama.

 

 

 

 
Elena Firytale/Pexels

još iz kategorije