kandida kod beba, soor, mlečac

Kandida kod beba: izlečite mlečac (soor)

Bele naslage u ustima i na jeziku bebe nisu samo estetski problem. Soor ili mlečac je, u suštini, gljivična infekcija, kandidijaza i iako nije opasna, može da zada prilične muke i majkama i bebama, stoga pedijatri savetuju da ne zanemarujete njegovu pojavu.

Šta je u stvari soor (mlečac)?

Ovo je vrlo česta infekcija kod novorođenčadi, ali i nešto starijih beba. Gljivica Candida Albicans prirodno se nalazi svuda oko nas, a bebe nemaju razvijen imunitet i nije im potrebno mnogo da se ova gljivica umnoži i dovede do infekcije. Isključivo mlečna ishrana beba stvara pogodnu sredinu za razvoj ove gljivice, što je dodatna otežavajuća okolnost.

Zaraziti se kandidom uopšte nije teško. Infekcija može da se javi tokom porođaja, može da se prenese nedovoljno čistim priborom za hranjenje, cuclom ili preko majčinih grudi. Čak i oprane, ali nedovoljno osušene ruke, mogu da budu izvor kandide. Srećom, ova infekcija kod beba najčešće  se svodi na bele naslage u usnoj duplji bez dodatnih simptoma.

Da li je soor bezopasan?

Ukoliko beba postane nervozna, odbija da sisa ili prekida podoj, pogledajte joj usnu duplju. Moguće je da ćete primetiti bele naslage koje izgledaju kao zgrušano mleko. One se mogu nalaziti na jeziku, na unutrašnjoj strani obraza, ali čak i na ulazu u ždrelo. Ne skidaju se lako. Upravo tako izgleda mlečac.

Same naslage ne smetaju bebama, ali se ispod njih mogu razviti ranice na sluzokoži usta ili jezika, a one mogu biti prilično neprijatne. Ipak, razloga za brigu nema sve dok se infekcija kandidom ne spusti u organe za varenje. Ukoliko ona dospe do creva bebe, neophodno je lečenje.

Kandida u crevima bebe

Da je kandida nastanila sistem za varenje vaše bebe najlakše je prepoznati po specifičnom izgledu i mirisu bebine stolice. Stolica postaje braonkasto – zelena, ponekad sluzava, retka ili sa gromuljicama sa karakterističnim mirisom pokvarenog mleka. Beba odbija da sisa, neutešno plače, ponekad može i da povraća.

U ovom slučaju, neophodno je da bebu pregleda pedijatar i da prepiše terapiju antimikoticima.

Kako se leči soor (mlečac)?

Soor najčešće prolazi lako i bez dodatnih tegoba. Dovoljno je da nežno čistite usnu duplju deteta blagim rastvorom sode bikarbone (jedna kafena kašičica na 100 grama prokuvane vode) i gazicom. Soda bikarbona utiče na ph vrednost sluzokože i menja je tako da ona postane nepogodna za razvoj gljivica. (Pročitajte i: Kako pravilno održavati higijenu bebine usne duplje?)

Kako očistiti bebina usta?

Kada pripremite rastvor, dobro operite i osušite ruke. Umotajte vrh prsta u tanku gazu, potopite u rastvor sode bikarbone i pažljivo prebrišite usnu duplju bebe. Brišite bebi usta tri puta dnevno i svakoga dana pripremajte frišak rastvor. Izbegavajte da ovo radite posle obroka, kako beba ne bi povratila.

Ukoliko nakon pet dana redovnog čišćenja ne primetite poboljšanje, trebalo bi da odete do pedijatra kako bi uključio antimioktik (lek protiv gljivica). Bebama se najčešće prepisuje određeni gel, koji se tri puta dnevno stavlja na cuclicu.

Pored prepisane terapije neophodno je da obratite pažnju i održavanje bebinog pribora. Flašice, cucle, kao i sav pribor za izdajanje majke moraju biti najpre očišćeni blagim deterdžentom i isprani sa dosta vode, a potom i sterilisani. Morate ih držati na mestu gde će ostati zaštićeni od nečistoća.

Bebine ruke moraju se prati, baš kao i ruke starije dece. Činite to nekoliko puta na dan, a posebnu pažnju obratite na to da posle pranja i svoje i bebine ruke dobro osušite.

Pre i posle podoja, operite dojke toplom vodom i sušite ih na vazduhu. Nosite pamučne grudnjake koje možete da iskuvate. Ako koristite uloške za dojilje, redovno ih menjajte jer vlažna sredina pogoduje razvoju gljivica.

Kandida na dojkama

Infekcija nekada može da zahvati i mamine bradavice. One postaju crvene i nadražene, tokom podoja majka oseća oštar i probadajući bol, a između podoja dojke peckaju i bolne su. Mogu se pojaviti i naslage, baš kao kod beba. Neophodno je da se majka javi lekaru kako bi joj bila prepisana mast za lečenje infekcije. U međuvremenu, možete brisati bradavice istim rastvorom kakav spremate bebi.
Laura Garcia/Pexels

još iz kategorije