12.04.2016 Zdravlje bebe

Iz lekarske ordinacije: Infekcije uha

”Zbog čega moja beba često trlja uho i ne spava dobro?”

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Reč stručnjaka:
Ovi simptomi mogu biti pokazatelj infekcije uha, koja najčešće nastaje kao posledica blokade kanalića koji spajaju srednje uho i zadnji deo nosne šupljine. Uzrok upale je nagomilavanje tečnosti u šupljinama iza uha, što je obično ”nastavak” prehlade, kada se bakterije koje su uzrokovale prehladu nastane na drugom mestu i počnu da se razmonažavaju. Budući da je imunološki sistem beba i mališana do druge godine života još uvek nedovoljno razvijen, a kanalić iza bubne opne kratak, ušna tečnost brzo se nagomilava, pa su stoga infekcije uha česte.

U karakteristične znakove koji ukazuju na infekciju uha spadaju narušen noćni san, povišena telesna temperatura, gubitak apetita i često trljanje ili povlačenje uha. Ponekad se javlja i žućkasti iscedak iz uha (gnoj). To se dešava u slučaju da nagomilana tečnost izvrši pritisak na bubnu opnu i stvori mali otvor na njoj (Ne brinite! Ovo zvuči i izgleda mnogo strašnije nego što objektivno jeste). Taj mali otvor zaceliće za nekoliko nedelja, ali lekar ipak treba da proceni situaciju.
U principu, čim primetite da dete trlja uha, pritom je kenjkavo i odbija da jede, odvedite ga lekaru da mu pogelda uho. Iako se retko dešavaju, komplikacije mogu nastati kao posledica nelečene infekcije. Kod starije dece nagomilavanje ušne tečnosti u srednjem uhu može usloviti pojavu ”slepljenog uha”, što za posledicu ima slabljenje sluha. Ovo stanje nije uvek praćeno bolom, zbog čega može proći neprimećeno. Ipak, slabljenje sluha treba da bude upozoravajući znak za roditelja. U slučaju potvrde dijagnoze obično se sprovodi operativno umetanje sitnih cevčica (gromete) u srednje uho, koje omogućavaju dreniranje akumulirane tečnosti kroz ušni kanal. Ponekad se ovaj tip infekcije povlači bez primene terapije, ali je svakako korisno dete odvesti na lekarski pregled.

Infekcije uha kod dece predškolskog uzrasta česta su pojava i normalan su deo odrastanja i sazrevanja. No, ako učestalost infekcija prevazilazi prosek, potrebno je obaviti detaljan ORL pregled i odrediti sprovođenje preventivnih mera u budućnosti.
Takođe, važno je da dete obavezno bude vakcinisano protiv pneumokoknih infekcija – u drugom, četvrtom i dvanaestom mesecu života – jer ova metoda redukuje pojavu infekcija uha.

Šta raditi noću?
Ako se dete rasplače usred noći zbog bola u uhu (a to se dešava u 95% slučajeva), zagrejte peglom suv peškir, pa mu stavljajte tople obloge na spoljnu stranu uha. Osim grejanja, pomoći će i neki analegetik, najbolje ibuprofen.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije