razvoj vida
10.02.2023 Razvoj bebe

Razvoj vida: Kada bebe počinju da jasno vide?

Baš kao puzanje i pričanje, i razvoj vida se odvija postepeno. Kako njihov vid postaje oštriji, primetićete da prate objekte i uče o svetu oko sebe.

Razvoj vida: Kada bebe počinju da vide?

Bebe kada se rode mogu da vide samo crno, belo i sivo. Sve je zamagljeno za njih kada izađu iz materice, a vid novorođenčeta postepeno postaje oštriji u prvih nekoliko meseci njegovog života. Biće im potrebno nekoliko meseci da počnu da prate objekte.

Bebe sa oko dva meseca počinju da razlikuju različite tonove i veruje se da mogu da prepoznaju spektar punih boja do petog meseca starosti. Prva boja koju bebe vide je crvena.

Razvoj vida kod bebe

Naravno, oči vaše bebe biće pregledane u roku od 72 sata od rođenja. Kontrolni pregled se ponavlja u dobi od šest do osam nedelja i tada možete razgovarati sa pedijatrom ako imate nekih dodatnih nedoumica.

Šta beba vidi: 0-3 meseca

Vaša beba će početi da prepoznaje vaše lice u prvih nekoliko nedelja, ali ne mnogo više od toga. U ovom uzrastu one mogu da vide samo od 20cm do 30cm ispred sebe. One mogu da vide svetlost i prepoznaju velike objekte. Tek tri meseca nakon porođaja, moći će bolje da prate objekte pokretima očiju. Međutim, otkrivanje svetla kod tromesečnog deteta je 10 puta veće nego kod odrasle osobe. Zbog toga je važno da koristite noćna svetla.

Šta beba vidi: 4-6 meseci

Razvoj vida vaše bebe je sada dosegao tačku kada bi njene oči trebalo da budu bolje koordinisane i da lociraju i prate objekte. Tada će vaše dete početi da prepoznaje vas i vašeg partnera što znači da ćete verovatno uskoro videti bebin prvi osmeh.

Šta beba vidi: 7-9 meseci

Sa devet meseci vaša beba bi trebalo da dostigne boju očiju koja će im ostati do kraja života. Njihova vizija će do sada postati mnogo oštrija i do sada bi trebalo da bolje procenjuju udaljenost.

Šta beba vidi: od 10 meseci do godinu dana

U ovom uzrastu, koordinacija ruku i očiju vaše bebe bi trebalo da se razvija. Počeće da puze i poboljšaće svoju sposobnost dalje procene udaljenosti.

razvoj vida

Hrana koja pospešuje razvoj vida

Uravnotežena ishrana beba i pijenje dovoljno vode su od suštinskog značaja, ali postoje specifične namirnice koje su dobre u jačanju vida. Naravno, oni ne mogu da jedu ove namirnice cele, ali ih mogu unositi u vidu pirea. Namirnice su sledeće:

  • Riba
  • Zeleno lisnato povrće
  • Jaja
  • Bademi
  • Citrus

Kako da očistim oči bebe kod kuće?

Razvoj vida je najvažniji period kada treba da vodimo računa o bebinim očima. Najčešći problem koji se javlja jeste iscedak iz oka, a čest je i konjuktivitis. Ne brinite, iscedak iz oka koji se javlja i  kod konjuktivitisa se lako čisti. Evo šta treba da uradite:

  • Prvo operite ruke sapunom i vodom.
  • Navlažite čistu pamučnu podlogu vodom ili, ako ga imate, fiziološkim rastvorom.
  • Koristeći novu pamučnu podlogu za svako brisanje, nežno obrišite bebino oko od unutrašnjeg ugla ka spolja.
  • Kada se iscedak ukloni, uzmite čistu, suvu pamučnu podlogu i obrišite bebino oko od unutrašnjeg ugla ka spolja.
  • Operite ruke kada završite.

Veoma je važno da budete pažljivi jer se bebine oči mogu lako zaraziti ili iritirati. Ako se iscedak stalno vraća ili bebine oči počnu da pokazuju druge simptome kao što je crvenilo, to može biti znak konjuktivitisa. U tom slučaju, obavezno obavestite lekara.

Uočavanje problema sa vidom kod beba

Vaša beba će svakako imati niz očnih testova kako bi se osiguralo da se njihov vid razvija kako treba, ali ukoliko vidite bilo kakvu nepravilnost, obavezno obavestite lekare. Pored iscetka, može se dogoditi da ne mogu da otvore oči, da ih trljaju ili dodiruju, da oči preterano suze ili im oko izgleda otečeno i bolno. Drugi znak je razrokost. Ovo je normalno u prvih nekoliko meseci dok se njihov vid razvija, ali na oko tri-četiri meseca njihove oči bi trebalo da budu poravnate.

Pratite razvoj vida kod vaše dece da biste znali kako treba da odreagujete.  U međuvremenu, uživajte trenucima kada vas beba prepoznaje i kada vam se osmehuje.
bb-doll/GettyImagesPlus, romrodinka/GettyImagesPlus,

još iz kategorije