ishrana bebe, čvrsta hrana, uvođenje mesa
11.01.2022 Bebin jelovnik

Bebina ishrana: Kada je vreme za meso?

Kada je vreme da bebi uvedete meso? Onda kada beba nauči pravilno ga guta i navikne se na ukus različitog voća i povrća, vreme je da uvedete i slanu hranu. Na početku, najbolje je da to budu riba ili živina.

Uvođenje mesa u obroke će biti olakšano zbog činjenice da možete da ga kombinujete sa voćem i povrćem, na koje se beba već naviknula, u istom obroku. Ako hranite bebu na kašičicu, onda kuvajte dugo meso, jer ćete tako moći da ga ispasirate. Ukoliko beba sama uzima komadiće hrane, onda mesto treba da bude pripremljeno tako da može dobro da se ispasira i oblikuje u sitne zalogaje.

Zašto je meso važno za bebu?

Kada počnete kašicama da zamenjujete majčino mleko, jako je važno da bebi dajete proteine, a to znači meso i ribu (napomena: sa vrstom ribe budite pažljivi zbog alergija). Izuzetno je važno da bebe dobijaju i gvožđe, koje je ključno za razvoj mozga i opšte zdravlje. Inače, rezerve ovog minerala, nasleđene od vas, počinju da nestaju oko šestog meseca života bebe.

Crveno meso, a posebno junetina, najvažniji je izvor gvožđa. Pored toga, važno je da bebi dajete i masnu ribu, kao što je losos, zbog sadržaja omega-3 masti, koje su neophodne za razvoj mozga i vida.

Koliko mesa treba bebi?

Apetit beba varira, a neke od njih jedu više od drugih. Zato je najbolje da sledite signale koje vam šalje beba. Ako je gladna, beba će pokazati veće interesovanje i tražiće više da jede. Kada se zasiti, beba će zatvoriti usta, okrenuće glavu na stranu, ili će odgurnuti posudu sa hranom. U suštini, preporuka pedijatara glasi: beba bi trebalo nedeljno da ima pet mesnih obroka. Porcija mesa koja se smatra adekvatnom za bebu iznosi oko 25 grama. 

Koje meso prvo uvesti bebi?

Ovo je pitanje staro koliko i svet. Pedijatri kažu da bi prvi obroci trebalo da sadrže piletinu (ili ćuretinu), junetinu ili lososa (ako se opredelite za ribu).

Piletina: Vrlo je blagog ukusa, zbog čega se dobro kombinuje sa brojnim namirnicama. Ako pripremate sitne i uzane komadiće piletine, kao zalogaje koje će beba sama uzimati ručicama, onda neka to bude meso sa bataka, jer je hranjivije od belog mesa (sadrži više gvožđa).

Junetina: Dugo kuvajte (oko 2 sata), 300 g meke junetine, povrtni temeljeca sa malim procentom soli i sitno iseckanu šaku suvih kajsija.

Losos: Napravite ukusnu kašicu od grilovanog lososa sa kuvanim spanaćem i brokolijem.

SuperSaveti

Neka beba jede sama

Ako hranite bebu na kašičicu, a ona odbija da isproba hranu naglašene teksture, onda joj dozvolite da je sama uzme u ručicu. Najčešće je to dovoljno da prihvate ono što im se nudi.

Neka bude mlako

Uvek dobro promešajte svu tečnu hranu, da biste obezbedili ravnomernu temperaturu. Takođe, prvo vi probajte hranu pre nego što bebi date prvi zalogaj.
još iz kategorije