kada je vreme za drugu bebu

Kada je vreme za drugu bebu?

Za većinu mama trudnoća je najlepši period u životu, ali ne treba smetnuti s uma da je tih devet meseci veliki izazov za organizam. Zato, ako se pitate kada je vreme za drugu bebu, odgovori nije prosto: kada osetite želju.  Postarajte se da je vaše telo spremno za novu trudnoću. 

Kada smem ponovo da ostanem trudna?

Trudnoća je jedan od najvećih izazova kojima se izlaže vaše telo. Ukoliko ste već jednom prošli kroz ceo proces, onda odlično znate šta vas čeka u narednih devet meseci. Ako ste već počeli da razmišljate o drugoj bebi, to znači da ste emotivno spremni za ovaj veliki korak. Ipak, podjednako je važna i spremnost organizma jer je to najvažniji uslov za zdravu trudnoću, njen normalan tok i rađanje zdrave bebe.

Generalno mišljenje stručnjaka, na osnovu istraživanja, jeste da idealan period između dve trudnoće treba da bude najmanje 18 meseci. Čak i u slučaju lakog porođaja, savetuje se da sačekate najmanje godinu pre naredne trudnoće. U slučaju carskog reza, ili komplikovanog porođaja, period između dve trudnoće treba da bude najmanje dve godine radi potpunog fizičkog oporavka tela. (Pročitajte i: Carski rez: Spinalna ili totalna (opšta) anestezija?)

Da li je vreme za drugu bebu?

Ako ste iz nekog razloga nestrpljivi, ili jednostavno imate utisak da je vaše telo spremno, uradite ovaj  mali test.

*Izračunajte svoj BMI (odnos visine i težine) da biste utvrdili da li ste u opsegu normalnih vrednosti.

*Pokušajte da zaustavite mlaz urina prilikom mokrenja. Ako uspete u tome, znači da su vaši mišići poda karlice povratili snagu.

*Uzimajte gvožđe kao suplement. Ukoliko u organizmu ima dovoljne količine, višak ćete eliminisati kroz stolicu, a njeno zatamnjenje će biti pokazatelj. Ako izostane promena boje stolice, to znači da vaše telo efikasno koristi gvožđe (suplement) i da su velike šanse da u narednoj trudnoći budete anemični, ako ne rešite ovo pitanje.

*Vodite evidenciju o menstrualnom ciklusu. Ukoliko su menstruacije neredovne, ali ne kao u periodu pre trudnoće, razgovarajte sa svojim lekarom.

Kako da spremim telo za drugu trudnoću?

Ojačajte mišiće Kegelovim vežbama

Pod karlice, splet mišića koji pružaju oslonac uterusu, bešici i crevima, znatno se isteže tokom trudnoće. Vaginalni porođaj može da uslovi dodatno opterećenje za ove mišiće. Čak i u slučaju carskog reza, karlični mišići moraju da se oporave da biste izneli drugu trudnoću. Izvođenje vežbi za ovu muskulaturu (Kegelove vežbe) od velike je pomoći u oporavku poda karlice – jednostavno ih zatežite, kao da želite da zaustavite mlaz urina, koliko god puta možete to da radite tokom dana. (Saznajte i: Jednostavne vežbe za lakši porođaj)

Oporavak nakon bilo koje hirurške intervencije takođe nalaže određeno vreme. Kod carskog reza, osim vidljivog ožiljka na stomaku, imajte na umu da se jedan nalazi na vašoj materici!

Stabilizujte hormone

Osim ovoga, nivo hormona treba da se stabilizuje nakon porođaja. Potrebno je da se sačeka da se estrogen i progesteron vrate na normalne vrednosti. Inače, ovi hormoni su zaduženi za ovulaciju i sposobnost začeća. Kod nekih žena menstruacija se uspostavlja mesec dana nakon porođaja, a kod nekih šest meseci nakon rađanja bebe. Generalno, potrebno je godinu dana da se sve vrati na dinamiku koja je za vas normalna.

Uzimajte gvožđe i folnu kiselinu

Inače, nije reč samo o oporavku reproduktivnog sistema. Trudnoća utiče na sve organske sisteme u telu. Svi oni moraju pravilno da funkcionišu da biste bezbedno izneli narednu trudnoću. Za obnavljanje optimalne funkcije neophodan je širok spektar nutrijenata, čije su rezerve istrošene tokom trudnoće u primarnom cilju zadovoljavanja ovih potreba bebe tokom intrauterinog života.

Folna kiselina se troši (iz vaših rezervi) tokom cele trudnoće i porođaja, kao i vaše rezerve kalcijuma koje se koriste za izgradnju bebinih kostiju. Gvožđe je takođe važno za nesmetan rad kardiovaskularnog sistema. Ovaj mineral se koristi za stvaranje hemoglobina, koji je komponenta eritrocita i zadužen je za prenos kiseonika kroz telo, a tokom trudnoće i za dopremanje kiseonika do bebe. U prethodnoj trudnoći, vašem telu je bilo neophodno 50% više gvožđa jer se volumen krvi uvećao, a beba je stvarala zalihe minerala koje su joj potrebne u prvih šest meseci života mlečne ishrane. Potom, dosta se gvožđa gubi kroz postporođajno krvarenje. Početak naredne trudnoće, bez obnavljanja tih rezervi, negativno će uticati na vaše zdravlje i opšte stanje (osećaj iscrpljenosti). Nedovoljne rezerve gvožđa takođe mogu da naruše mogućnost začeća. Nesumnjivo, najbolji način da se obnove nutritivne rezerve jeste ishrana bogata tim materijama i odgovarajuća suplementacija.

Hranite se zdravo!

Jasno, to je mnogo lakše reći nego sprovesti u delo kada ste u fazi prilagođavanja novom životu sa bebom i bezbrojnim novim obavezama. Istovremeno, slatkiši i namirnice bogate ugljenim hidratima, koje je najlakše uzeti u nastupu umora, ili realnog nedostatka vremena za pripremu zdravih obroka i užina, takođe nisu od pomoći. No, ništa ne može da se uporedi sa benefitima zdrave izbalansirane ishrane i jako je važno da se potrudite da je imate. Birajte sezonsko voće i povrće, integralne žitarice i posne proteine i dopunite ishranu prenatalnim vitaminima. Na taj način obnovićete svoje nutritivne rezerve i osiguraćete drugoj bebi sve što joj je potrebno za razvoj. Zdrava ishrana u periodu planiranja druge bebe takođe će vam pomoći da povratite težinu pre trudnoće.

Smršajte

Višak kilograma može da umanji mogućnost začeća druge bebe, a ukoliko zatrudnite, povećava rizik od pojave komplikacija u trudnoći. Očekivane nuspojave, kao što su otečeni nožni članci, bolovi u stopalima, varikozne vene i hemoroidi, postaju naglašenije zbog viška kilograma.

Ipak, ne dozvolite da vas demotivišu primeri slavnih žena, a možda i nekih vaših prijateljica, koje su povratile težinu i formu od pre trudnoće za samo šest nedelja. One sigurno imaju sve moguće pomoći na raspologanju i daleko više vremena da se posvete ličnim potrebama!

Rešite se svih boljki!

Najvažnije od svega jeste da, pre naredne trudnoće, rešite bilo koji zdravstveni problem koji bi mogao da uspori fizički oporavak. Novopečene majke često prihvataju određene tegobe, npr. hemoroide, urinarnu inkontinenciju i bol u karličnom podu, kao neminovne postporođajne pojave, međutim one su znak da se telo još nije oporavilo. Nemojte da ih ignorišete, već se obratite lekaru.

Takođe, vodite računa da užurban život nakon dolaska bebe na svet ne maskira medicinska stanja, kao što je postporođajni tireoiditis, koji može da se ispolji u prvoj godini nakon porođaja, a uzrokuje simptome kao što su umor, oscilacije u težini i otežan san, što često može da se pripiše drugim uzrocima.

Dakle, poruka je jasna – sačekajte da se telo potpuno oporavi od prve trudnoće, koliko god da je za to potrebno vremena jer ćete tako stvoriti najbolje fizičke i psihičke preduslove za početak drugog poglavlja u vašem životu.

 
još iz kategorije