carski rez: spinalna ili opšta anestezija
29.09.2021 Porođaj

Carski rez: Spinalna ili totalna (opšta) anestezija?

Sve trudnice koje se spremaju za planirani canski rez, imaju pred sobom veliku dilemu: spinalna ili totalna anestezija?

Glavna razlika je sledeća: u opštoj anesteziji spavate, a u spinalnoj ste budni tokom operacije. Ove razlike sa sobom nose niz prednosti i mana, kako i u pogledu kontakta sa bebom, tako i u samom postoperativnom oporavku.

Carski rez u totalnoj (opštoj) anesteziji

Kako izgleda: Bilo da idete u totalnu ili spinalnu anesteziju, neophodno je da prikupite seriju nalaza i zaokružite ih pregledom kod interniste, koji će izvesti zaključak da li možete da podnesete anesteziju i koji tip. Ukoliko dobijete zeleno svetlo za totalnu anesteziju, čeka vas kompletna preoperativna priprema. Za vas je najznačajnije da prestanete da jedete u podne, dan pre operacije i da prestanete da unosite vodu najkasnije u ponoć. Ostatak pripreme poklapa se sa klasičnom porođajnom pripremom i podrazumeva klistir, brijanje, vaginalno ispiranje.

Na sam dan operacije, najverovatnije će vam biti ponovljena krvna slika i urađen CTG. Babica će vam saopštiti kada ste na programu. Oko sat pre same operacije, bićete odvedeni u operacioni blok, gde će biti urađena poslednja priprema: sestra će vam dati infuziju koja sadrži i sredstva za smirenje i biće vam postavljen kateter. Posetiće vas i anesteziolog koji će vam objasniti šta vas čeka, a po potrebi možete pozvati i psihologa.

U operacionoj sali, sa vama će najviše komunicirati anesteziolog i sestre. Pomoći će vam da lekgnete na sto, priključiti vas na infuziju koja sadrži neophodne medikamente, na aparat koji vam meri parametre. Nakon toga, biće vam stavljena maska sa kiseonikom i bićete zamoljeni da brojite unazad…

Buđenje iz anestezije se obavlja u samoj sali, ali ga nisu sve mame u potpunosti svesne. Potrebno je oko pola sata da potpuno povratite kontrolu nad sobom. Nekim ženama, koje teže podnose anesteziju, može se dogoditi da osećaju mučninu ili vrtoglavicu. Verovatno ćete osećati bol, sve dok lekovi koje ste dobili nakon buđenja ne prodeluju u potpunosti.

Postoperativni oporavak zavisi od porodilišta u kome ste imale carski rez. Najčešće se ostaje u bolnici tri do pet dana, s tim što ste prva 24 sata na intenzivnoj nezi. Nakon toga većini žena se ukidaju lekovi za bolove da bi mogle da doje, vadi se kateter i savetuje im se da se što više kreću. Vađenje konaca sledi nakon desetak dana, a za potpuno zarastanje je neophodno oko 6 nedelja.

Za koga je dobar izbor:

za žene koje se plaše porođaja ili bola, kao i lekara, bolnica… On je, takođe, jedini izbor za žene sa određenim zdravstvenim stanjima.

Carski rez u spinalnoj anesteziji

Kako izgleda:  Preoperativna priprema je gotovo identična kao kod one za opštu anesteziju. Ipak, ženama koje se odluče na spinalnu dozvoljeno je da jedu laganu hranu sve do 18 sati uveče. Obavezno se moraju dobro hidrirati pre operacije, a anestezilog će im reći koliko vode bi trebalo da popiju dan ranije. Dobra hidratacija pomaže da se izbegne jedna od mogućih postoperativnih nevolja: glavobolja. Žene koje idu na spinalnu takođe moraju da obave vaginalnu higijenu, čišćenje creva i brijanje pubične regije.

U operacionom bloku vas čekaju infuzija, kateter i razgovor sa anesteziologom. On će vam objasniti prednosti i mane ovog izbora anestezije, navesti vam šta možete da očekujete i dati vam savete za ponašanje nakon operacije.

U samoj operacionoj sali, anesteziolog i sestre će vam pomoći da se popnete na krevet, priključiće vas na monitore, a potom vam pomoći da zauzmeze odgovarajući položaj za primanje anestezije. Glava mora biti među nogama, a kičma u luku. Najpre se mesto uboda dezinfikuje, potom sledi blagi ubod lokalne anestezije koja omogućava da ne osetite samo davanje anestezije. Nakon toga, anesteziolog uvodi spinalnu iglu. Za to vreme, on će tražiti da sarađujete sa njim i da odgovarate na određena pitanja. Nemojte se plašiti, to je uobičajena procedura.

Nakon što anesteziolog završi obradu, čekaćete nekoliko minuta. Trebalo bi da osetite toplotu u nogama, a potom ćete, kada anesteziolog zatraži da podignete nogu, shvatiti da više nemate kontrolu nad svojim donjim delom tela. Nema potrebe da vas to plaši: normalno je i prolazi svega nekoliko sati kasnije.

Za vreme spinalne anestezije nećete gledati operaciju. Od lekara i pogleda na njihov posao deliće vas paravan. Komuniciraćete sa anesteziologom koji će pratiti vaše reakcije. Neke žene, tokom ovakvom carskog reza, ne osete ništa, dok neke osete pokrete u stomaku i blagu neprijatnost. U svakom slučaju, bola nema. Ukoliko vam u bilo kom trenutku postane neprijatno, ukoliko se uplašite ili vam bilo šta zasmeta, anesteziolog će vas uspavati. Sam carski rez obično ne traje dugo. Treba nekin 5 do 10 minuta da čujete plač svoje bebe, a odmah nakon što je očisti i izmeri, sestra će vam je prineti na upoznavanje.

Nema buđenja iz anestezije, samo će se osećaj u donjem delu tela polako vraćati. Tada će vam biti uvedeni lekovi protiv bolova. Zbog toga se smatra da su prvi sati nakon carskog reza lakši i lagodniji uz spinalnu anesteziju.

Za koga je dobar izbor: 

za žene koje su se odlučile ili su primorane na carski rez, a koje žele da uspostave kontakt sa detetom odmah po rođenju

Prednosti spinalne anestezije nad opštom

  • smatra se da je ovo sigurniji izbor za ženu i dete
  • smanjen doživljaj postoperativnog bola
  • ranije počinjete sa dojenjem
  • dete se rađa budnije
  • vidite dete odmah posle rođenja
  • lakši postoperativni oporavak

Mane spinalne anestezije u poređenju sa opštom

  • spinalna može da snizi krvni pritisak, pa ona nije opcija za žene koje i inače imaju ovih problema
  • neprijatan osećaj tokom same operacije (kod nekih žena)
  • Retko, ali je moguće da regionalna anestezija ne deluje potpuno tako da može biti neophodna opšta anestezija

Luis-m-Leonardo/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije