žitarice kašice, uvoženje nemlečne hrane, beba jede žitarice
26.05.2024 Bebin jelovnik

Žitarice ili voće: šta prvo uvesti na bebin jelovnik?

Preporuka koja stiže od nutricionista i gastroenterologa je jasna: prvi bebin čvrsti obrok, tamo negde između 4. i 6. meseca, trebalo bi da budu žitarice.

U principu, šta ćete prvo uvoditi na bebin jelovnik, u potpunosti je na vama. S obzirom na to da je broj namirnica koje su preporučene za uvođenje u ranom uzrastu ograničen, male su mogućnosti za grešku. Pitanje je mamine strategije da li će početi sa žitaricama (najsličnije dodatašnjoj ishrani), povrćem (bebe se teško navikavaju na ukus) ili voćem (da li će dete posle prihvatiti slanu hranu?)

Ipak, ako zastanete da oslušnete šta vam pedijatri poručuju kada je u pitanju uvođenje nemlečne ishrane, shvatićete da je većina jedinstvena u stavu da bi prvi bebin obrok ipak trebalo da budu žitarice. I to ne bez razloga. (Pročitajte i: Bebina prva “prava” hrana)

Zašto se bebi prvo uvode žitarice?

Lekari preporučuju žitarice jer one imaju nizak alergijski potencijal. Uz to, uglavnom se pripremaju sa majčinim ili adaptiranim mlekom i zbog toga njihov ukus bebe rado prihvataju. Pune su zdravih ugljenih – hidrata, a to obezbeđuje bebi dodatnu energiju. Izvor su nekih značajnih vitamina i minerala.

Žitarice se uvode kao prvi obrok, jutarnji ili prepodnevni, pre svega da bi mama mogla da isprati da li dete ima alergijsku reakciju. U slučaju da se detetu jave bolovi u stomaku, crvenilo oko usta, promene u stolici, osip, treba prestati sa davanjem žitarica i po potrebi potražiti savet od pedijatra.

Kao i sva prva hrana, žitarice se daju postepeno, najpre kašičica do dve. Količina se povećava tokom tri do pet dana, dok se ne stigne do pune količine koja zamenjuje ceo obrok. Za to vreme, mama prati reakcije bebe. Ukoliko uvođenje prođe bez problema, mame mogu izabrati da daju žitarice kao poslednji obrok. Ovo bi trebalo da smanji broj noćnih podoja i mami obezbedi malo željenog sna.

Koje žitarice da uvedem bebi?

Uobičajeno je da se najpre uvode pirinač i kukuruz, jer imaju najmanji alergijski potencijal i nemaju gluten. One bebama mogu da se daju već se četiri meseca starosti. Sledeća na listi je proso, koja takođe ne sadrži gluten. Tek nakon punih šest meseci (sedam za bebe koje nisu dojene) u ishranu se uvodi gluten i tada je red na ovas, raž i pšenicu.

Recepti za zdrave kašice od žitarica

Ovsena kašica

Hranljiva vrednost: sadrži vitamine E, B5 I B6, kao i minerale: gvožde, bakar i mangan.

Dobrobiti: obezbeđuje energiju, jača kosti i dobra je za varenje

Recept za bebe od šest  meseci: kašiku ovsenih pahuljica (neprerađivanih, najbolje uzeti u zdravoj hrani) prelijte vodom da ogreznu i kuvajte na blagoj vatri dok ne omekšaju. Kada pahuljice puste sluz i voda se zgusne, sklonite ih sa šporeta i prohladite. Dodajte malo majčinog ili adatiranog mleka i izblendirajte.

Za bebe starije od 7 meseci: u kašicu možete dodati nekoliko komada voća umesto mleka.

Pirinčana kašica

Hranljiva vrednost: B vitamin, esencijalne aminokiseline, magnezijum, natrijum. vlakna

Dobrobiti:  obezbeđuje energiju, pospešuje varenje, dobra za razvoj mozga

Recept za bebe od 4 meseca: pirinač je većini beba prva hrana jer je najslabiji alergen. Oko 30 grama integralnog pirinča prelijte sa 100 ml vode i kuvajte dok skroz ne omekša. Izblendirajte i pomešajte sa mlekom. Varijanta 2: u adaptirano ili blago podgrejano majčino mleko umešajte kašičicu pirinčanog brašna.

Za bebe starije od 6 meseci: Pirinač možete pomešati sa voćem ili sa pilećim mesom.

Kukuruzna palenta

Hranljiva vrednost: vitamin A, natrijum, gvožđe, vlakna

Dobrobiti: dobra za vid, za malokrvne bebe

Recepti za bebe od 4 meseca: nema glutena pa se može uvesti rano. U tri šoljice vode dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i jednu šoljicu kukuruzne palente. Mešajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Prohladite i poslužite bebi sa mlekom ili jogurtom.
oksun70/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije