Prebacivanje deteta iz krevetića u krevet
26.05.2024 Razvoj deteta

Prebacivanje deteta iz krevetića u krevet: Evo kako da to najlakše učinite

Prebacivanje deteta iz krevetića u krevet je period kada vaše dete prerasta krevetić ili jednostavno ne želi da bude u njemu više. To ćete primetiti po raznim pokušajima izlaska ili će jednostavno insistirati da spava u drugom krevetu.

Kada je vreme za prebacivanje deteta iz krevetića u krevet?

Deca u periodu od 18 meseci pa do treće godine prelaze u veliki krevet za decu. Najbolje je da dete držite u krevetiću što je duže moguće. Međutim, ako dete samo počne da se penje preko ograde, naučeno je  na nošu ili izrazi želju da se preseli na veliki krevet, onda je vreme za prebacivanje deteta iz krevetića u krevet.

Neka dete učestvuje u odabiru kreveta

Odabir kreveta i posteljine će biti posebna zabava za vaše dete. Nemojte birati posteljinu po svom ukusu, naročito ako se to ne sviđa detetu, onda će stvoriti odbojnost prema krevetu. Neka to bude njihov izbor i kada se prebaci, potrudite se da gostima pokažete dečji novi krevet. Dete će sigurno biti ponosno zbog toga.

Odaberite kvalitetan krevet

Vaše dete treba da učestvuje u odabiru izgleda i dizajna kreveta, ali o kvalitetu ipak odlučujete vi. Obratite pažnju na kvalitet dušeka i koliko je krevet bezbedan za dete. Na primer, izbegavajte krevete sa oštrim ivicama ili elemntima koji bi mogli biti problematični. Takođe, ako imate više dece i imate krevet na sprat, deca ne bi trebalo da spavaju na gornjem krevetu dok ne napune 6 godina.

Druge okolnosti u životu deteta

Vodite računa da ne prebacujete dete kada mu se dešavaju važne stvari u životu. Nemojte kombinovati prebacivanje sa prvim danom u vrtiću za predškolsko ili sa dolaskom brata ili sestre. Prebacite dete nekoliko meseci unapred. Ako se dete suočava sa većim brojem promena, verovatno će ih teže podneti.

Držite se rutine odlaska u krevet

Iako je dete prešlo u veći krevet, to ne znači da treba da promeni i vreme odlaska na spavanje. Takođe, izbegavajte da ležite sa njim dok ne zaspi jer ćete kasnije teško promeniti ovu naviku, tačnije, dete će to stalno očekivati od vas.

Ovaj proces se možda čini teži nego što jeste, međutim, ako vaše dete samo izrazi želju da pređe u veći krevet onda je to poprilično olakšavajuća okolnost. U svakom slučaju, period kada dete treba da pređe je poprilično dug, pa sačekajte da vaše dete bude spremno za ovu promenu.
dragana991/GettyImagesPlus

još iz kategorije