razvoj fine motorike
16.11.2021 Razvoj deteta

Učenje kroz zabavu: Igre za razvoj fine motorike

Fina motorika je izuzetno važna za razvoj deteta, pre svega zato što pomaže razvoj centralnog nervnog sistema. Razvoj fine motorike prva je i najlakša priprema za polazak u osnovnu školu, jer upravo od nje zavisi koliko će lako dete savladati čitanje i pisanje.

Istraživanja su pokazala da deca sa razvijenijom finom motorikom ranije savladavaju osnovne životne veštine: vezivanje pertli, oblačenje, hranjenje, zakopčavanje dugmića… Takođe, deca na čiju se finu motoriku nije obraćala pažnja sklonija su da razviju poremećaje u učenju poput disleksije ili disgrafije.

Kako se fina motorika razvija?

Za ovo vam nije neophodno ni veliko znanje, ni stručnost, a ni posebna oprema. Dovoljna je volja i vreme, a materijal koji vam je potreban pronaći ćete u svojoj kući.

Igre za razvoj fine motorike

Ubacivanje predmeta kroz mali otvor
Na ovaj način dete vežba koordinaciju između pokreta ruke i oka. Dovoljno je da mu date krupnije perle i flašu sa uskim grlom. Kada savlada tehniku ubacivanja, možete da pređete na sledeći nivo i zadate detetu zadatak da sortira predmete po boji i tako ih ubacije.

Seckanje i ubacivanje
Ova je igra predviđena za decu stariju od četiri godine. Najpre dete vežba sečenje papira makazama (što sitnije), a potom te komade ubacuje u praznu flašu. Mlađa deca mogu da prave grudvice od papira umesto da koriste makaze.

Nizanje perli
Dok se mlađa deca zabavljaju nizanjem perli, ona starija mogu dobiti dodatni zadatak da perlice nižu po bojama ili broju perli kako bi im aktivnost bila zanimljivija.

Spajalice
Potrebne su vam spajalice u boji i kartončići u boji na koje će deca postavljati spajalice. Zadatak za mlađe može da bude da spajalice razvrstaju po boji, a za starije da ih pravilno postave u krug. Vešta deca mogu spajati spajalice u dug lanac.

Iz posude u posudu
Gomilu koštunjavog voća poput lešnika, oraha, badema,  ubacite u činiju i mališane zaposlite da ih rasporede po vrsti u različite činije. Malo starije dete može za raspoređivanje da koristi i kašiku i dodatno vežba koncentraciju i preciznost.

Odlepljivanje traka
Igra sa izolir trakama koje ne ostavljaju trag kad se odlepe je odlična za vežbanje preciznog hvatanja i stiska, ali i planiranja kojim redosledom je najbolje odlepljivati. Za stariju decu koja znaju slova ili brojeve, pisanjem po malim delovima trake možete sklapati reči ili nizove brojeva.
još iz kategorije