dan prevremeno rođenih beba
17.11.2021 Moja Beba

Ljubičasti novembar: danas je Svetski dan prevremeno rođenih beba

Danas je dan prevremeno rođenih beba. Prema podacima udruženja „Mali div“ u Srbiji se svakoga dana rodi najmanje 11 beba pre 37 gestacijske nedelje. Ove bebe, bore se za život od prvoh udaha, jer nisu potpuno razvijene i spremne za spoljni svet. Njihova borba nastavlja se mesecima, nekada i godinama nakon rođenja. Upravo zato, prevremeno rođena deca često se nazivaju malim divovima.

Kako bi odalo počast svim bebama borcima,  povodom 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, Udruženje „Mali Div“ svake godine širom Srbije organizuje puštanje ljubičastih balona. Ljubičasti novembar, kako se zove ova akcija, organizuje se poslednjih šest godina u 30 gradova i opština.

Zašto su važne prevremeno rođene bebe?

Svake godine, samo se u Srbiji rodi 4.000 nedonoščadi. Prevremeno rođenje je najčešći uzrok smrti dece mlađe od 5 godina. Prevremeno rođene bebe suočavaju se sa nizom zdravstvenih izazova: niskom telesnom težinom, nemogućnošću samostalnog disanja, hranjenja… Inkubator i respirator, kao i hranjenje špreko cevčica su njihova realnost prvih, ne samo dana, nego i nedelja.

Kasnije, ove bebe dobijaju korigovani uzrast kako bi se lakše pratio njihov razvoj. Jer, dok se one bore za život prvih meseci, njihovi terminski rođeni vršnjaci već uče da se smeju, hvataju, okreću, sede… Svaka treća prevremeno rođena beba suočava se sa zdravstvenim komplikacijama u prvih 5 godina života.

 
još iz kategorije