Kako zainteresovati bebu da bez vaše pomoći istražuje

Kada napuni četiri meseca beba ulazi u fazu intenzivnog razvoja i učenja, zbog čega se preporučuje da što više vremena provodi na podu. U tom razdoblju beba se sama okreće, ali još uvek ne puzi, i nimalo nije oduševljena idejom da sama sebi smišlja zabavu. Nije loše praviti joj društvo, ali ukoliko intenzivno učestvujete u tome – dodajući joj igračke, pevušeći i tome slično, beba će shvatiti da će mama ili tata uvek biti tu da je zabavljaju i neće se previše truditi da istražuje svet koji je orkužuje.

Ukoliko ste od roditelja koji su se do sada intenzivno bavili svojom bebom, vreme je da počnete da je puštate da istražuje sama. Ipak, nijedna beba neće se samo tako pomiriti sa tim da ste prestali da je zabavljate, pa će joj biti potreban period adaptacije na promene. Pripremite se na suze, ali budite istrajni zarad vašeg i bebinog dobra. Vrlo brzo beba će prihvatiti novonastalu situaciju, na podu će biti sigurna, a vi ćete moći da se posvetite nekim drugim obavezama.

Evo nekoliko saveta kako da zainteresujete bebu da sama krene u istraživanje.

1. Dok sedite na podu, stavljajte bebu na svoja kolena. To će biti dobro prelazno rešenje; od nošenja na vašim rukama do samostalnog ležanja na podu. Trudite se da izbegavate bebin pogled kako biste bili manje interesantni od šarenih igračaka koje ste namerno ostavili u blizini detetovog pogleda. Bebi ćete tako brzo dosaditi pa će hteti da dohvati igračku i konačno će pristati da je spustite na pod.

2. Kada vidite da se beba već izvija iz poze na nogama znajte da je spremna da krene dalje, pa je – prateći je pogledom punim poverenja – spustite na leđa, na pod. Igračke ne dirajte – ne pomerajte ih bliže, posebno ih ne stavljajte bebi u ruke. Beba je ionako sada već prilično fokusirana na njih pa će, dok ste vi još uvek u blizini, sama početi da poseže za njima.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije