12.06.2014 Moja Beba

Letnja moda za decu: Bebi ne sme da bude pretoplo!

Plašeći se da se beba ne prehladi, mnoge mame leti pretopljavaju decu i ne oblače ih u skladu sa vremenskim uslovima. Evo nekoliko saveta u vezi sa tim…

deca leto

Gole nožice i šeširić na glavi

Povedite računa o bebinom oblačenju u ovom periodu, jer ako je vama vruće u majici dugih rukava – i detetu će biti toplo! Nemojte se plašiti da će zaraditi upalu pluća ako ga razgolitite (upala pluća se dobija na drugi način).

Bebine hladne ruke ili noge nisu znak da joj je hladno. A da li joj je pretoplo, saznaćete ako proverite vratić, glavicu, pazuh – znojenje je siguran pokazatelj da joj je toplo.

Oslobodite je nepotrebne odeće i sprečite neželjene posledice – od onih u vezi s ojedom do toplotnog udara. Sitne crvene tačkice po bebinom telu, najčešće na prevojima ispod pazuha, vrata i potiljka glave, siguran su znak da joj je toplo. Zato, redovno osvežavajte bebu umivanjem i kupanjem, a masne kreme i talk izbegavajte jer zatvaraju pore, sprečavajući kožu da diše.

Letnja garderoba

Što se letnje garderobe tiče, vodite računa o tome da ona bude lagana, svetlih boja, načinjena od materijala koji dobro upijaju znoj (najbolji su pamučni materijali, dok sintetiku treba izbegavati).

Ako je beba u toku šetnje izložena sunčevim zracima, obavezno joj stavite šeširić ili kačket, koji će je zaštititi ali ne i pregrejati. Izbegavajte nosiljke i „kengure“ načinjene od debljeg materijala, jer se brzo pregreju usled toplote vašeg tela i visoke spoljne temperature.

Vašoj bebi će, kao i vama, prijati klimatizovana prostorija, ali vodite računa da temperatura vazduha u zatvorenom prostoru ne bude niža od 20 stepeni. Ukoliko živite u kući i često menjate mesto boravka (malo ste unutra, malo napolju), temperatura vazduha u zatvorenoj prostoriji trebalo bi da bude tek 3-4 stepena niža od one napolju. Takođe, ne dozvolite da rashladna tela duvaju direktno na bebu, već je smestite što dalje od izvora hlađenja.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije