govorne sposobnosti kod deteta
05.05.2023 Razvoj deteta

Kako poboljšati govorne sposobnosti kod deteta

Ukoliko ste zabrinuti da će vaše dete iz bilo kog razloga zaostajati u govornim veštinama od svojih vršnjaka, porazgovarajte sa logopetom i utvrdite da li dete zaista ima problem. Ukoliko samo želite da dete brže napreduje, evo nekoliko saveta za poboljšanje govorne sposobnosti kod deteta.

Kako poboljšati govorne sposobnosti kod deteta

Budite uzor svom detetu

Šta god da radite u prisustvu svog mališana, pričajte mu o tome. Kada se igrate, pričajte mu o njegovim radnjama i pomozite mu da tako razume svoje okruženje. Važno je koristiti kratke i direktne fraze koje mogu lako da se razumeju i ponove. Jednostavne i sažete fraze, iako su ponekad gramatički nepotpune, pomoći će vašem detetu da razume osnove jezika.

Odložite tehnologiju

Istraživanja su pokazala da provođenje previše vremena pred ekranom može imati negativne efekte na kognitivni razvoj kod mališana. To može odložiti usvajanje jezika. Tehnologija je odlično sredstvo za obrazovanje, ali samo ako se koristi umereno.

Učinite neke predmete nedostupnim deci

Neki roditelji se hvale time što dete uvek samo uzme ono što mu treba, međutim, ukoliko bi deci sve bilo dostupno, ona neće imati potrebe da koriste reči. Omiljenu igračku svog deteta sklonite na vidno mesto van njegovog domašaja, tako da mora rečima da vam se obrati.

Uključite dete u dnevne rutine

Deca vole da budu uključena u aktivnosti odraslih. Ukoliko vam dete pomaže u kućnim poslovima poput pranja veša i kuvanja, to su sjajne prilike za poboljšanje govorne sposobnosti kod deteta. Dajte detetu jasna uputstva šta treba da uradi i nagovorite ga da to ponavlja za vama.

Multipraktične igračke

Multipraktične igračke poput kockica ili blokova koje mogu služiti za izgradnju raznih oblika su odličan izbor za decu jer ih podstiču na kreativno razmišljanje.

Kako poboljšati govorne sposobnosti kod deteta: Budite kreativni

Iako se svi trikovi za poboljšanje govorne sposobnosti kod deteta čine jednostavnim, roditelji često imaju problem da se odluče koje aktivnosti mogu da rade kod kuće po tom pitanju. Nema potrebe da konstantno kupujete nove igračk. Neke od najboljih jezičkih interakcija su izložene tokom aktivnosti sa predmetima koji su već u kući.
Jovana Jevtić

Drazen Zigic/ Getty Images Plus

još iz kategorije