trudnoća okidač za alergije
05.05.2023 Trudnoća

Da li je trudnoća okidač za alergije?

Trudni ste i odjednom ste postali vrlo osetljivi na promenu godišnjih doba i dolazak proleća. Niste jedini. Nove alergije se mogu javiti tokom i nakon trudnoće. Pročitajte više o tome da li je trudnoća okidač za alergije?

Da li je trudnoća okidač za alergije?

Pored svih drugih simptoma trudnoće, svi zaboravljaju da je pojava sezonskih alergija jedan od njih. Osim u trudnoći, žena može biti osetljiva na alergije i nakon porođaja.

Kako trudnoća utiče na alergije?

Ukoliko se pitate kako trudnoća može izazvati alergije, odgovor leži u hormonskim poremećajima. Hormonske fluktuacije utiču na vaše alergije jer estrogen i progesteron imaju uticaj na vaše alergijske ćelije.

Nove alergije se uglavnom pojavljuju tokom perioda značajnih hormonskih promena – u pubertetu, trudnoći, perimenopauzi i menopauzi. Čak i tokom menstruacije žene mogu imati teže alergijske reakcije. Povišeni nivoi estrogena i progesterona izazivaju nove reakcije najčešće na sezonske alergije.

Oni koji već imaju alergije, mogu očekivati da njihove alergijske reakcije variraju. Još uvek postoji misterija u vezi sa tim zašto se simptomi alergije kod ljudi razlikuju po intenzitetu. Simptomi alergije se mogu pogoršati, ostati isti, pa čak i poboljšati u toku trudnoće.

Trudnoća i imuni sistem

Često čujemo da je u toku trudnoće imuni sistem oslabljen, zbog čega su trudnice sklonije prehladama i gripu. Isto tako, trudnoća je stanje koje može uticati na pojavu novih alergija. Šta se zapravo događa?

Naš imuni sistem ima dva podsistema – urođeni i adaptivni imunitet. Oba imaju različite odgovore na trudnoću. Imuni sistem se u toku trudnoće prilagođava kako bi omogućio koegzistenciju između majke i fetusa. Da bi se to postiglo, odgovori adaptivnog dela imunog sistema su smanjeni. Sa druge strane, urođeni imuni sistem ostaje povišen. U ovom imunološkom stanju, telo može obavljati dve ključne uloge: čuvanje rastućeg fetusa od napada imunog sistema i zaštita trudnice od štetnih bakterijskih i virusnih infekcija.

Alergije mogu biti rezultat aktivnog ili preaktivnog imunog sistema. Telo greškom reaguje na okidač koji nije opasan, u ovom slučaju polen. Ono napada polen kao da je opasan po život. Stručnjaci zaključuju da je odnos između imunog sistema i alergija u trudnoći i dalje u svojoj srži hormonski problem. Novo stanje imunog sistema je rezultat hormonskih promena. Hormoni imaju uticaj na imunitet i alergije.

Da li alergije utiču na bebu?

Malo je verovatno da beba u razvoju bude pogođena alergijom koju majka ima u trudnoći sve dok se simptomi pravilno leče. Da li će beba biti podložna alergijama, to određuje genetika. Ukoliko jedan roditelj ima bilo kakve alergije, to za 50% povećava šanse da ih i dete jednog dana ima. Detetovo okruženje je takođe jedan od faktora. Upotreba alkohola i cigareta u trudnoći povećavaju rizik od alergija kod deteta.

Za mnoge trudnice, ova osetljivost će se najverovatnije izgubiti kada se hormoni vrate na nivoe pre trudnoće. Međutim iskustva se razlikuju. Kod nekih žena alergije opstaju i nakon trudnoće.

Lečenje alergija u trudnoći

Nije neophodno trpeti alergijske reakcije u trudnoći. Uz uputstva lekara, određeni lekovi i sprejevi za nos mogu se bezbedno koristiti u trudnoći i nakon porođaja kako bi se ublažili simptomii. Obavezno se javite lekaru ako osetite da su se kod vas razvile alergije.
Jovana Jevtić

Prostock-Studio/ Getty Images Plus

još iz kategorije