Sindrom srednjeg deteta
05.05.2023 Vaspitanje

Sindrom srednjeg deteta: Kako da se srednje dete ne oseća izostavljeno?

Srednja deca se često mogu osećati zanemareno što može dovesti do problema sa samopouzdanjem i osećajem niže vrednosti. Međutim, sindrom srednjeg deteta je nešto sa čim se možete izboriti.

Šta je sindrom srednjeg deteta?

Radosled rođenja može uticati na ličnost osobe. Dok su starija deca uglavnom pouzdana i savesna, mlađoj deci roditelji pristupaju mnogo opuštenije, ali ona često traže pažnju i budu egocentrični.  Gde se tu uklapa srednje dete? Nisu hvaljeni kao stariji niti maženi kao mlađi. Ovakvo stanje može da ih ostavi bez osećaja mesta u porodici.

Sindrom srednjeg deteta: Karakteristike

Da bi nadoknadili nedostatak pažnje koji osećaju, oni se često ponašaju buntovno ili žele da udovolje ljudima.  Njihovo ponašanje može delimično biti zasnovano na ličnosti starijeg brata i sestre. Srednja deca često idu u krajnost da bi privukli pažnju zbog čega neki farbaju kosu u ljubičasto ili postanu fanovi neke prevačke grupe. Njima je potreban identitet.

Oni takođe imaju tendenciju da budu prijatnija i blaža jer moraju često da prave kompromise tokom života. Oni se često povinuju željama starijih ili mlađih. Sa druge strane, to im pomaže da budu nezavisniji i zadrže realna očekivanja. Oni imaju tendenciju da traže više odnosa van porodice,  pa često imaju velike društvene krugove i bliska prijateljstva.

Sindrom srednjeg deteta kod odraslih

Srednja deca i kad odrastu  mogu zadržati osobine koje su se razvile u detinjstvu. Ako se srednje dete osećalo zanemareno tokom celog detinjstva, moglo bi da se bori sa problemima sa samopouzdanjem. Takođe, često ova deca izrastu u ljude koji su izvrsni u posredovanju konfliktima u ličnom i profesionalnom životu.

Kako da se izborite sa tim da se dete oseća izostavljeno?

Ne izostavljajte ih
Posvetite srednjem detetu dovoljno pažnje kako ne bi osećalo potrebu da glumi. Pohvalite i njegov rad i trud i neka oseća da je bitno to što voli da radi. Ako zajednički večerate pitajte i srednje dete kakav mu je bio dan u školi.

Podstičite razlike
Vaše najstarije dete je uzorno? To će verovatno stvarati pritisak srednjem detetu da treba da bude poput njega i zbog toga može da razvije osećanje animoziteta i inferiornosti. Umesto toga, pogurajte srednje dete da nađe hobi za nešto što voli.

Održavajte otvorenu komunikaciju
Iako deca to ponekad misle, vi ne možete da se znate (bar ne uvek), kako se osećaju ako vam to ne kažu. Podstičite razgovor o osećanjima i otvorenu kominukaciju. Ako se vaše dete oseća ignorisano, verovatno neće ništa reći povodom toga. Da bise ovo popravilo razgovarajte sa njim o tome kako se oseća kao srednje dete.

Uhvatite uspomene
Budite sigurni da vaše dete ima jednaki broj slika u prodoičnom albumu kao starije i mlađe dete. Nemojte dozvoliti da srednje dete ostane bez uspomena jer će to sigurno pojačati osećaj zanemarenosti.

Dakle, pokušajte da dajete dovoljno pažnje i vašem srednjem detetu. Objasnite mu da ne treba da se poredi sa braćom i sestrama već da je ličnost za sebe i da kao takav treba da se pronađe i bori za svoje želje.
ucpage/GettyImagePlus

još iz kategorije