Sekusalni odnosi u braku
05.05.2023 Porodica

Sekusalni odnosi u braku kada dođe dete

Roditeljstvo može staviti veliki pritisak na vašu vezu, a seksualni odnosi u braku kada dođe dete mogu postati sve ređi i ređi. Otkrivamo kako da ponovo uspostavite vezu sa partnerom.

Mnogi parovi smatraju da se njihov seksualni odnos menja nakon rođenja deteta. Važno je da nastavite da komunicirate sa svojim partnerom i da nađete načine da ostanete povezani i intimni, a ovi saveti će vam pomoći u tome.

Sekusalni odnosi u braku kada dođe dete

Kako održati zdravi seksualni odnos?

Dok još uvek niste dobili bebu, možda niste mnogo razmišalji o tome koliko bi roditeljstvo moglo uticati na vaš odnos sa partnerom. Ali ipak, jedan od najvećih izazova sa kojima se novi roditelji suočavaju je učenje kako da napravite vreme i za vaš odnos i za bebu. Pogledajte i ovo: Odgovori na sva tatina pitanja o seksu posle porođaja (mojabeba.rs)

Imati bebu ne znači da su seksualni odnosi u braku završeni ali biće neophodno prilagođavanje i obostrano razumevanje.

Nakon rođenja vašeg deteta, može proći neko vreme pre nego što se osetite spremnim da ponovo započnete sa seksom i to je potpuno u redu. Mnoge žene osećaju bol i umor nekoliko porođaja. Uz sve to, mame vode najviše računa o bebi u prvim nedeljama i to ih dodatno iscrpljuje. Hormonske promene kod novih majki mogu uticati na to kako se osećaju u vezi sa seksom, dok novi očevi mogu biti zabrinuti da ne povrede mamu.

Nekoliko nedelja kasnije možda ćete se osećati fizički i emocionalno spremno za seksualni odnos ali stres i umor mogu uticati na vaš libido (sekusalni nagon).

Otvoreni razgovor sa partnerom

Neki parovi mogu da se osećaju malo povučeno ili kao da se udaljavaju jedno od drugog dok se prilagođavaju roditeljstvu. Na primer, jedan partner se može osećati izostavljenim ili necenjenim, ili ogorčen zbog partnerove reakcije na novu situaciju. Na kraju, čak i kada beba poraste, moguće je da ćete jednostavno izgubiti želju za seksualnim odnosima jer vam je prešlo u naviku.

Razgovor sa partnerom o tome kako se osećate i kako se on oseća pomoći će vam da razumete šta se dešava u vašoj vezi. Dobra komunikacija je takođe važna da vam pomogne da ostanete povezani i pronađete načine da održite intimnost jedni s drugima.

Sekusalni odnosi u braku: Pronađite vreme

Pronalaženje vremena i energije koje ćete provesti sa svojim partnerom može biti izazovnije kada ste roditelj – posebno novi roditelj – ali je i dalje važno za vaš odnos. Izdvajanje vremena za povezivanje sa partnerom ne mora da bude komplikovano.

Evo nekoliko predloga:

  • Podelite zajednički obrok kada vaša beba spava.
  • Idite zajedno u šetnju – povedite bebu sa sobom ako ne možete da nađete dadilju.
  • Telefonirajte sa partnerom tokom dana da vidite kako ide.
  • Počnite sa izlaskom na kafu i napredujte do dužih izlazaka.
  • Planirajte svoje vreme – isplanirajte sastanak, pronađite dadilju i ostvarite to.

Zapravo, ključ svega je da otvoreno kažete da mislite da ste naišli na prepreku u vašem odnosu, bez osuđivanja i prebacivanja. Na kraju ćete uspeti da pronađete zajedničko rešenje i ojačate svoju vezu sa parnerom. Pročitajte i ovo: Da li je kontracepcija potrebna tokom dojenja? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

LightFieldStudios/GettyImagesPlus

još iz kategorije