21.02.2014 Porodica

Jovana Ružičić: Jaka porodica zasniva se na jakoj majci

Baby friendly“, konferencija magazina „Moja beba“, o problemima zasnivanja porodice, trudnoći, porođaju i materinstvu, održaće se u beogradskom hotelu Metropol Palace, 25. februara. Jovana Ružičić, osnivač i direktor „Centra za mame“, biće moderator panela „Da trudnoća zaista bude blagosloveno stanje – kako poboljšati položaj trudnice u društvu“.

Jovana Ruzicic

– Veliko mi je zadovoljstvo što ću učestvovati na predstojećoj konferenciji „Baby Friendly“, a posebno sam srećna što ću moderirati panel na temu – kako poboljšati položaj trudnica u društvu. „Centar za mame“ bavi se upravo tom tematikom. Kroz aktivnosti koje organizujemo, kao što su besplatno pravno savetovanje na temu Zakona o radu i održavanje brojnih radionica, trudimo se da makar malo doprinesemo poboljšanju položaja trudnica i majki u društvu. Iskreno verujem da se jaka porodica zasniva na jakoj majci, a da se jaka zemlja zasniva na jakoj porodici. Biti majka, danas, bilo gde u svetu, nije lako – očekivanja su ogromna, a pomoć društva često izostaje. U našoj sredini majke nailaze na brojne izazove kojih su žene u nekim drugim zemljama, ipak, pošteđene. Tu govorimo, na primer, o mogućnosti ostajanja bez posla zbog trudnoće, postavljanju na nižu ili slabije plaćenu poziciju nakon porodiljskog odsustva, kao i umanjenim šansama za napredovanja u karijeri.Verujem da je mamama potrebna veća podrška, ali i da su mame same dovoljno jake da se izbore za svoja prava. Kada me je urednica časopisa „Moja beba“, Aida Bajazit, pozvala da moderiram pomenuti panel, znala sam da će to biti početak lepe saradnje sa časopisom koji, kao i mi u „Centru za mame“, pomaže mamama u trenucima kada je to najpotrebnije.
Nadam se da je ova konferencija samo početak dijaloga o podržavanju i umrežavanju majki, prepoznavanju njihovog značaja i kreiranju uslova da svaka mama ima mogućnost da ostvari svoj pun potencijal. Unapred se radujem razmeni ideja i iskustva sa sjajnim učesnicima panela.

Autor: Eva Čubrović, Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije