07.02.2014 Zdravlje bebe

Pravilna nega pupka novorođenčeta

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta o nezi pupčane rane novorođenčeta. Preporučuje se upotreba povidon-jodida jer je on najefikasniji u borbi protiv bakterija i gljivica.

pupak

Posle detetovog rođenja podvezuje se pupčana vrpca na nekoliko santimetara od kože i preseca se. Taj deo koji ostane naziva se pupčani patrljak. On se suši između sedmog i desetog, a nekada i do četrnaestog dana po rođenju deteta, a potom otpada. Nakon toga, ostaje pupčana rana koja se zaceljuje posle nekoliko dana. Tada se formira pupak koji od tog trenutka više ne predstavlja otvorena vrata za moguće infekcije.

Tri „ne“ u vezi sa negom

Prva tri-četiri dana, dok su majka i dete u porodilištu (ako toliko tamo ostanu), o pupčanom patrljku brine se babica, a po dolasku kući taj posao obavljaju roditelji. Da bi što pre otpao i da ne bi došlo do infekcije, treba voditi računa o tome da se pupčani patrljak ne kvasi, ne maže i ne posipa antibiotskim mastima i prahom.

Naime, masti „potparuju“ tu zonu koja mora da bude suva, a prah se lepi i vremenom taloži – praktično se „zacementira“. Ispod tog taloga mogu da se razviju otporne klice koje dovode do zapaljenja pupčanog patrljka i pupčane rane.

Šta je dozvoljeno?

Dozvoljena je upotreba povidon-jodida, jer je on najdelotvorniji antiseptik. On se nanosi na pupčanu ranu tako što se natopljenom sterilnom gazom ili štapićem za čišćenje ušiju, blago i pažljivo obrišu vrh i koren pupčanog patrljka, a zatim se preko njega stavi sterilna gaza.

Dok pupčani patrljak ne otpadne, beba se ne kupa u kadici, već se nežno cela prebriše gazom natopljenom toplom vodom.

Nakon što otpadne…

Kada patrljak otpadne, ostaje pupčana rana koja, takođe, treba da se neguje povidon-jodidom i to ovako: centralni deo pupčane rane blago se očisti i obriše, tako što majka prstima blago „otvori“ pupčić i štapićem, natopljenim u povidon jod, pažljivo obriše taj deo. Zatim se preko pupka stavlja sterilna gaza ili tupfer, a beba se prepovija na uobičajen način. Tako će patrljak i pupčana rana ostati sterilni i suvi i sačuvani od infekcije.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije