Spavanje na stomaku
21.03.2023 Zdravlje bebe

Spavanje na stomaku: Kada beba sme da spava na stomaku?

Zašto je spavanje na stomaku toliko bitno kada su bebe u pitanju? Novopečeni roditelji su bombardovani  informacijama kada je u pitanju spavanje bebe, a najvažnije se tiču položaja za spavanje. Da li je zaista najbolje staviti bebu da spava na leđima ili može da spava na stomaku? Šta se dešava ako se, uprkos svim naporima, probudite usred noći i vidite bebu kako spava na stomaku? A kada bebe mogu bezbedno da spavaju na stomaku? Evo šta treba da znate da biste i vi i beba mogli mirno da spavate.

Spavanje na stomaku: U čemu je problem?

Da li je u redu da bebe spavaju na stomaku? Kratak odgovor je ne. Ako beba spava na stomaku, to znači da udiše manje vazduha, što može povećati šanse za sindrom iznenadne smrti odojčadi (SIDS). Jedan od najzabrinjavajućih aspekata kada beba spava na stomaku je ponovno udisanje izdahnutog vazduha. Ovo se dešava kada se izdahnuti vazduh – koji se može zarobiti oko bebinog lica – ponovo udahne. Ovaj vazduh ima manje kiseonika i više ugljen-dioksida, što može izazvati pad nivoa kiseonika u krvi. Pre svega se smatra da se ponovno disanje javlja kada je beba okrenuta licem nadole, na dušeku ili drugoj površini. Ili kada nešto pokrije bebino lice, kao što je ćebe, jastuk, igračka, druga osoba ili životinja. Najbolji i jedini položaj za spavanje bebe je na leđima. Ne preporučuje se ni spavanje na boku jer se može lako okrenuti na stomak. Čak i bebe sa gastroezofagealnim refluksom (GERB) treba da spavaju na leđima. Još jedna uobičajena zabrinutost roditelja zbog bebe koja spava na stomaku je da mogu razviti plagiocefaliju, takođe poznatu kao sindrom ravne glave. Ali prema kampanji Safe to Sleep, to nije nešto o čemu bi roditelji trebalo da brinu. Ravne tačke se mogu pojaviti na bebinoj glavi ako predugo leže u istom položaju, ali one nisu opasne i obično se povlače same od sebe kada beba počne da vežba ležanje na stomaku i da sedi.  Ako primetite da se bebina glava uvek okreće na jednu stranu ili ako je naginje ka jednom ramenu, obavezno se obratite pedijatru. Možda je u pitanju tortikolis (skraćivanje mišića na jednoj strani vrata).

Kada bebe mogu da spavaju na stomaku?

Dakle, kada beba može bezbedno da spava na stomaku? Pedijatri preporučuju tek nakon prvog rođendana. Obično u ovoj fazi, mališani mogu da sede bez podrške i mogu da se kotrljaju od pozadi ka napred. Ovo zahteva dobru kontrolu glave i trupa, što sugeriše da je vaše dete dovoljno snažno da se vrati na sigurnu poziciju ako treba.

Spavanje na stomaku: Šta učiniti ako se beba prevrne na stomak dok spava

Učinili ste svoj deo posla i uspavali bebu na leđima. Ali kao što svaki novopečeni  roditelj zna – bez obzira na to koliko ste iscrpljeni – ne možete a da se ne probudite usred noći i proverite da li je beba dobro. I da se nije možda okrenula na stomak. Dobra vest je, u zavisnosti od starosti bebe, možda nećete morati da to radite. Ako je vaše dete staro oko 6 meseci i ima dobru kontrolu glave i trupa (što verovatno radi, ako se mnogo prevrće), onda nije neophodno da bebu okrećete na leđa. Ali ne čekaju sve bebe do navršenih šest meseci da bi se prevrnule; neki od 3 ili 4 meseca mogu se okrenuti na stomak dok spavaju. Sledeći saveti mogu pomoći da beba bude bezbedna tokom cele noći:

  • Neka beba bude povijena tokom spavanja kako biste joj pomogli da ostane na leđima. Zapamtite, jednom kada beba pokuša da se prevrne ili se baš prevrne, važno je da prestanete da je povijate.
  • Držite igračke i jastučiće podalje od kreveca i dobro pričvrstite posteljinu. Labavi prekrivači mogu povećati rizik od SIDS-a.
  • Vežbajte u toku dana ležanje na stomaku, tako da se beba može sama vratiti na leđima. Ovo takođe pomaže u suzbijanju sindroma ravne glave kod beba.
  • Koristite čvrsti dušek za krevetić i uverite se da ispunjava bezbednosne standarde.LeManna/gettyimages.co.uk

još iz kategorije