Greške prilikom uspavljivanja
23.03.2023 Moja Beba Saveti

Greške prilikom uspavljivanja: Nemojte ih praviti i vi

Kako izbeći greške prilikom uspavljivanja? Naterati bebu da formira čvrste navike spavanja nije lako. Ovo su neke od najvećih grešaka koje mnogi novopečeni roditelji prave.

Greške prilikom uspavljivanja: Koje su najčešće?

Ovo su neke od najvećih grešaka koje mnogi novopečeni roditelji prave:

1. Navikli ste bebu da ćete je vi uspavati

Ljuljanje i dojenje može biti brz i efikasan način da uspavate bebu. Ali to nije baš dobro. Na taj način ćete navići bebu da je uvek vi uspavljujete. Važno je da bebe nauče kako da se same umire. Ako se beba probudi usred noći i plače, neće se smitiri dok je ne uzmete u naručje. Stavite bebu u krevetić dok je pospana, ali još nije zaspala. No, ako vam odgovara da uspavljujete bebu u naručju – slobodno nastavite. Cilj je samo da osigurate da se i vi i beba  dobro naspavate.

2. Odlazak kod bebe čim zaplače

Važno je reagovati na bebin plač, ali nije neophodno da dotrčite istog trena kad zakmeči – usred noći. U redu je malo sačekati i videti šta će se desiti.  Tako će se beba naučiti da se sama uteši i zaspi.

3. Uključivanje i isključivanje svetla tokom noći

U prostoriji gde spava beba treba da bude prigušeno svetlo. Dečija soba treba da izgleda i zvuči isto pre spavanja kao i u dva sata ujutru – ako se probude. Paljenje i gašenje svetla tokom noći može samo da još više razbudi bebu i otržs uspavljivanje.

Greške prilikom uspavljivanja: 4. Nerealna očekivanja

Neki roditelji baš imaju sreće. Beba je „mirna“ i prespava skoro celu noć. Ali većina beba nije takva. I to je normalno.

5. Stavljanje bebe u krevet prekasno

„Pravo“ vreme za spavanje za bebu u velikoj meri zavisi od vašeg rasporeda i potreba za spavanjem vašeg deteta, ali ako predugo čekate da stavite bebu u krevet – neće biti dobro. Beba će biti previše iscrpljena i umorna da bi se smirila i zaspala. Ne ignorišite trljanje očiju i zevanje, to je znak da je vreme za spavanje.

6. Nedosledna rutina odlaska na spavanje

Ako svako veče uspavljujete bebu u drugo vreme, to nije dobro. Rutina i je i te kako poželjna, jer šalje signale bebi da je vreme za spavanje. Ovo je poznato kao ’uslovljeni odgovor’.“ To je slično onome kad osetite želju za kokicama kada odete u bioskop. Zapamtite da će se beba koja se sama umiri pre spavanja sama umiriti i tokom noći.

7. Puštate bebu da zaspi bilo gde

Beba će najbolje spavati ako zaspi u svom krevetiću. Izbegavajte da je uspavljujete gde stignete. Vreme i mesto spavanja treba uvek da bude isto (ako je to ikako moguće).

 
olesiabilkei/gettyimages.co.uk

još iz kategorije