01.11.2016 Saveti

Važno je da znate: Detetu nikako nemojte davati ovu igračku!

Kod igračke Lovely Horse pronađeno je opasno jedinjenje koje može ugroziti zdravlje cele vaše porodice.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Jedna igračka iz kolekcije Lovely Horse, koja se mogla nabaviti u OFY Toyland prodavnicama, povučena je iz prodaje zbog veće od dozvoljene količine ftalata.

OFY Toyland poručuje potrošačima da vrate kupljenu igračku kod koje je pronađeno opasno jedinjenje DEHP iznad propisane vrednosti.

Koja igračka je u pitanju?

U pitanju je konjić žute boje i oznake HH668953, koji se prodavao u pakovanju sa četkom, visine desetak centimetara.

U okviru serije ovog proizvođača igračke postoji više boja i veličina, ali je prema analizama koje su dodatno sprovedene, samo kod žutog konjića pronađeno jedinjenje Di-2-Etilheksil Ftalat u količini većoj od dozvoljene.

Šta da rade roditelji?

OFY Toyland će vratiti novac svima koji poseduju ovu igračku, ali i druge igračke iz ove kolekcije, bez obzira na boju i veličinu, saznaje Bebac.

– Preostale igračke ovog modela žutog konjića su uništene, ali će prodavnica uvažiti i vraćanje drugih modela ukoliko želite da budete sigurni – kaže predstavnica kompanije OFY Toyland Danijela Todorović.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kako bi olakšali vraćanje sporne igračke, kompanija je omogućila i vraćanje novca bez fiskalnog računa.

Zbog čega su ftalati opasni u proizvodima za decu?

Dobro je poznato da ftalati, grupa jedinjenja koja se koristi kao plastifikator u plastičnim prozvodima, predstavljaju rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Razna istraživanja su potvrdila povezanost sa alergijskim reakcijama, ali su pokazala da imaju nepovoljniji uticaj na muškarce i neplodnost jačeg pola, a dokazano je i da u visokim dozama izazivaju i oštećenja jetre, bubrega i pluća.

Prema evropskoj REACH regulativi ftalati koji se najčešće nalaze u proizvodima za decu DEHP, DBP i BBP su zabranjeni u svim igračkama, dok su ftalati DINP, DIDP i DNOP zabranjeni ukoliko dete može da stavi igračku u usta.

Treba napomenuti da je u Srbiji količina ftalata u plastičnim proizvodima za decu koji se koriste za spavanje, relaksaciju i higijenu ograničena na 0,1 odsto.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije