spremanje dečje sobe
09.03.2022 Porodica

Ubrzajte spremanje dečje sobe

Taj dan je stigao: na vaše dete je red da bude domaćin/domaćica igranjca sa drugarima iz vrtića. Deca i njihova graja vam ne smetaju, nije vam problem da ih zabavite i da im budete na usluzi, ali… jeza vas hvata kada zamislite kako će izgledati dečija soba, u stvari,  ceo stan nakon što kroz njega protutnji desetak klinaca!

O, da, biće to gomile igračaka, papirića, ostataka hrane… Ali, postoje provereni načini da se brzo i jednostavno sredi stan nakon play day, a prvi trik u nizu je: uključite decu! Jednostavno: objasnite svom detetu da je zajedničko spremanje posle igranja prvi uslov da bi se igranjac uopšte dogodio i da, ukoliko ne bude aktivno učestvovao u raspremanju, više nećete organizovati play day.

Ovde može da vam pomogne i jedan mali trik. Naučnici su uočili da ako predložite detetu da bude mamin “pomoćnik”, umesto da mu naredite da vam pomogne u pospremanju, veće su vam šanse da će dete zaista spremiti sobu i to temeljno.

Kako ubrzati spremanje dečje sobe 

Velike kutije

Koristite velike kutije ili korpe za smeštanje igračaka. Kutije s poklopcima i na točkiće vrlo su praktične jer u njih brzo možete da ubacite igračke i da ih gurnete negde sa strane.

Ograničite igru na jedno mesto

Umesto da deca jure kroz celu kuću i svugde ostavljaju tragove, ograničite igru s igračkama na jednu sobu, a onda im predložite da boje i slikaju u kuhinji. Tako ćete moći da sredite jednu prostoriju dok se u drugoj nastavlja igra.

Obložite pod perivim prostirkama

To je dobra ideja ukoliko su u pitanju igre s bojicama i drugim materijalima koji mogu da zaprljaju tepihe ili da oštete parket. Nakon igre pokupite prostirku, istresite je ili je operite u mašini. (Pročitajte i: Spremanje može biti zabavno: Kako da lako naučite klince da srede sobu)

Koristite sistem nagrađivanja

Vaš mališan će obožavati nagradne zvezdice ili druge stikere koje ćete mu dodeljivati za svaki dobro odrađen posao. Ako primenite ovu tehniku, uverićete se da je spreman da uradi mnogo toga samo da ih dobije kao nagradu.

Postavite cilj u spremanju

Odredite mesto u sobi na koje želite da vaši mali “pomoćnici” donesu igračke. Logično, mnogo je lakše skloniti igračke kad su grupisane na jednom mestu.
Aaronamat/GettyImagesPlus

još iz kategorije