11-12 godina deteta – najstresniji period za roditelje

Iako se čini da je period nakon porođaja najteži za roditelje, pogotovo za majke, zbog nespavanja i iscrpljenosti, pravo nezadovoljstvo dolazi kasnije. Međutim, čak ni tinejdžerske godine nisu problematične koliko faza koja prethodi.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Američki naučnici ustanovili su da su roditelji pod najvećim stresom i osećaju se najnesrećnije u periodu kada su njihova deca između detinjstva i tinejdžerskih godina; 11-12 godina. Šta više, dokazano je da majke tada najčešće pate od depresije.
“Mnoge majke nisu svesne da veliko i bolno odvajanje dece od roditelja ne nastupa kada ona napuste porodični dom, već kad se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dete. Ne samo da neka deca dožive velike hormonalne promene u tim godinama, već se i ponašaju odbojnije prema majkama,” izjavila je vođa istraživanja prof. Sanija Lutar.

Ženama, otprilike, u 42. godini počinje opadati nivo hormona estrogena i progesterona zbog čega se mogu osećati manje brižno, pa i otresitije, kako prema deci tako i prema partneru. No, zadovoljstvo decom obično raste kako deca izlaze iz tinejdžerskih godina.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije