Ishrana u trudnoći: namirnice koje zahtevaju oprez

Jako je važno da ishrana tokom trudnoće bude pravilna i zdrava, kako bi trudnica unosila sve potrebne sastojke za razvoj bebe. Postoje namirnice sa kojima treba biti naročito pažljiv jer se mogu negativno odraziti na trudnoću.

zacini

Nepasterizovani mlečni proizvodi
Mekani sirevi kao što su feta, koziji sir, bri, kamember, plavi sir i meksički sir prave se od nepasterizovanog mleka, pa mogu da sadrže bakteriju listeriju. Infekcija listerijom može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Mesne prerađevine
Viršle, kobasice, pašteta, šunka… Zaboravite na ove stvari tokom trudnoće.

Oprezno sa sušijem
Postoji šansa da sirova riba sadrži bakterije ili mikrobe koji mogu izavati trovanje, a tretiranje trovanja je jako komplikovano i otežano u trudnoći.

Morska hrana
U trudnoći treba jesti ribu, ali određene vrste. Preporuka je da se ne jedu one velike, kao što su morski pas, sabljarka, bakalar jer sadrže visok nivo žive koja prolazi kroz placentu i može štetiti razvoju bebinog nervnog sistema. Oprez se preporučuje i sa ribama koje žive u potocima i rekama jer mogu biti zaražene hemikalijama, ali i sa zamrznutom dimljenom i morskom hranom (losos, pastrmka, bela riba). Morski plodovi (školjke) nisu poželjni u tanjiru tokom trudnoće. Konzerviranu tunjevinu ne bi trebalo jesti češće od jednom nedeljno.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije