10 pitanja koja redovno treba postavljati deci

Dr. Samanta Rodman je klinički psiholog i mama troje dece. Na svom blogu ona piše o raznim temama iz porodične psihologije. Između ostalog, osvrnula se i na pitanja koja bi – po njenom mišljenju – roditelji trebalo da redovno postavljaju deci kako bi ona razmišljala o tome šta ih čini srećnima. Cilj je da deca, posle nekog vremena, usvoje ova pitanja i počnu da ih postavljaju sama sebi. To, kako kaže, znači da smo im poklonili sreću.

deca

1. Koji ti je bio omiljeni deo današnjeg dana?
Ovo pitanje  detetu možete postaviti pre odlaska u krevet, kako biste mu pomogli da se oseti zadovoljno i srećno pre spavanja. Ono uliva i naviku fokusiranja na najbolji segment dana, umesto na ono najgore. Ako detetu usadite ovu naviku, vremenom će postati njegov mali ritual pred spavanje.

2. Na čemu si zahvalan/na?
Odlična tema uz porodičnu večeru. Svaki član porodice može da kaže na čemu je tog dana zahvalan. Postoji jaka veza između sreće i zahvalnosti, tako da je ovo veoma moćna navika.

3. Kako ćeš rešiti problem?
Kada vam se dete obrati sa nekim problemom, postavite mu ovo pitanje toplim i zainteresovanim tonom. Nemojte samo uskakati i rešavati stvari umesto njega, jer mu to  ne pomaže na duže staze.
Makar mu dajte šansu da samo poradi na problemu, a da ste mu poklonili poverenje evidentno je kroz pitanje koje implicira da mislite da dete može samo da smisli rešenje za ono što ga muči. Ako vaše dete kaže „Ne znam“, vi možete reći, „Ni ja nisam sigurna, hajde da pokušamo zajedno da smislimo.“ Srećni ljudi su oni koji misle da su problemi savladivi, a sebe vide kao efikasne u njihovom rešavanju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije