Bebin sedmi mesec: šta možete da očekujete?

Ukratko: beba je sve pokretljivija, nastavlja da „brblja“, povremeno testirajući jačinu svog glasa. Pokazuje sve veće interesovanje za detalje, i veliku radoznalost. Shvata da neki predmeti postoje čak i ako se ne vide, a počinje i da pokazuje otpor ako je prisiljavate na nešto što ne želi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Prvi iskorak, a verovatno i puzanje

Sedenje postaje omiljena zabava. U sedmom mesecu, većina beba može da sedi bez pridržavanja – iako bi bilo dobro da u njihovoj blizini sačuvate jastuke za podupiranje, u slučaju da izgube ravnotežu! Ipak, ravnoteža se poboljšava, pa će beba početi da se igra u sedećem položaju.

Kada vaše dete vidi zanimljiv predmet izvan svog domašaja, možda će pokušati da ga uzme. Iskorak napred iz sedećeg položaja, veoma je važan pokret. Vremenom počeće da se okreće na kolenima, a potom će moći i da se podigne iz tog položaja, uz dugo „protezanje“. Onda će naučiti da se samo drži, pa da se podigne u četvoronožni položaj. U početku se ljuljuška, klati napred-nazad u tom novom položaju, vežbajući za sledeći veliki pokret: puzanje.

Samo po sebi, puzanje ne predstavlja razvojnu prekretnicu, ali bebino razmišljanje kako da uzme predmet van svog domašaja, jeste važna prekretnica. Neke bebe „mile“ na stomačiću, druge puze uz pomoć ruku i nogu, a pojedine „špartaju“ na guzi – odižući je i spuštajući, pri čemu se odguruju nožicama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije