Bilingvizam: Deca koja znaju dva jezika su pametnija

Poznavanje dva jezika, umesto jednog, ima praktičnu korist, naročito u svetu koji se sve više globalizuje. Međutim, naučnici pronalaze sve više dokaza da bilingvalizam uvećava intelektualni potencijal deteta!

dvojezicnost

Prema statističkim podacima, čak 66 odsto dece u svetu odgaja se tako da se služi s dva jezika. No, rođenje u mešovitoj jezičkoj porodici ne mora da bude isključivo razlog za bilingvalizam. Podstičite svoju decu da uče strane jezike, jer će im to doneti trajne koristi u životu.

Razvijeniji mozak

Prerada zvukova i reči na različitim jezicima nije lak zadatak, ali se pozitivno odražava na razvoj mozga. Uočeno je da je siva masa mozga gušća kod dece koja nauče drugi jezik pre pete godine života nego kod njihovih vršnjaka koji koriste jedan jezik. Inače, siva masa je deo mozga koji kontroliše jezičke i komunikacione sposobnosti, a njena veća gustina povezuje se sa većim stepenom inteligencije.

Veći stepen koncentracije i samokontrole

Kritičari bilingvalne nastave tvrde da ona unosi konfuziju u mlade mozgove, ali nauka pokazuje da ova praksa, koja nalaže prebacivanje s jednog na drugi jezik, zapravo poboljšava sposobnost dece da se fokusiraju na individualni zadatak – i da se bolje kontrolišu.

Brže savlađivanje sposobnosti čitanja

Izloženost zvukovima i melodiji dva različita jezika ubrzava savladavanje veštine čitanja. Inače, manipulacija zvucima, koja se stručno naziva „fonološka pažnja“ , pokazala se u naučnom svetu kao dobar pokazatelj savlađivanja sposobnosti čitanja. Bilingvalna deca koja prvo nauče da čitaju na maternjem jeziku, brže i lakše uče da čitaju i na drugom jeziku.

Pasoš za ceo svet

Na celoj planeti govori se mnogo jezika, a engleski je tek treći na listi najčešće korišćenih jezika – iza kineskog i španskog. Zapravo, svet je zaista bilingvalno mesto, a poznavanje dva ili više jezika pruža brojne mogućnosti u životu. Iako je najbolji uzrast za učenje novog jezika od rođenja do sedme godine života, nikada nije kasno da se progovori na stranom jeziku!

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije