31.07.2014 Razvoj bebe

Kako beba pokazuje ljubav

Koliko god vam se činilo da su poneki postupci vašeg deteta čudni i neobjašnjivi, znajte da vam ono njima poručuje samo jedno – da vas neizmerno voli. Sumnjate? Odmah pročitajte ovaj tekst!

beba ljubav

”Znam da si ti moja mama!”

Već nekoliko nedelja posle rođenja beba prepoznaje osobu koja o njoj brine (a to je najčešće mama) i ta osoba joj je draža od ostalih ljudi. Čak i pre toga, novorođenče je sposobno da prepozna svoju mamu po mirisu njenog mleka.

S druge strane, majka vrlo brzo postaje stručnjak u prepoznavanju različitih vrsta plača, na osnovu čega zna kako da udovolji detetu, te se tako između njih dvoje uspostavlja neraskidiva veza.

Što bolje budete poznavali bebin ”jezik”, brže i adekvatnije ćete udovoljavati njenim potrebama, na osnovu čega će bebac brzo naučiti ko je osoba na koju uvek može da se osloni. Nemojte se nervirati ako ne uspete svaki put da pronađete pravi lek za bebin plač. Dete ne očekuje da budete savršeni i nepogrešivi, već samo da budete pored njega.

”Tvoje lice mi je najdraže”

Nakon mesec dana (ili nešto više), bebe počinju da reaguju na različite izraze lica njihovih mama, i sasvim nesvesno, uzvraćaju na isti način. U ove reakcije spadaju osmesi, značajni pogledi, stidljivo skretanje pogleda. Razumevanje bebinih grimasa podjednako je važno za jačanje bliskosti kao i za pravovremeno udovoljavanje njenim fizičkim potrebama.

Negde oko četvrtog meseca bebac naprosto neće moći da odvoji pogled od vas. Uostalom, to je očekivana pojava, jer je sada sposoban da ostane budan i dok sisa pa, osim pukog zadovoljavanja gladi, može pratiti i dešavanja oko sebe. U ovom uzrastu bitno je da podstičete interakciju tako što ćete gledati dete direktno u lice, pri čemu vaš govor treba da bude popraćen odgovarajućim izrazom lica. Ovaj oblik neverbalne komunikacije (licem u lice) najbolji je način da beba shvati da pogledom može iskazati svoja osećanja.

”Osmehom ti kažem hvala”

Sigurno ste već čuli da su prvi bebini osmesi nevoljne radnje. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da novorođenče osmehom instiktivno iskazuje zadovoljstvo. Međutim, prvi pravi osmesi, koji se obično pojavljuju između šeste i osme nedelje života, ne dolaze sami od sebe i bez povoda, već onda kada beba ugleda vaše, tatino ili lice velikog bate ili seke. Tim bezubim, smešnim osmehom ona vam poručuje da vam je zahvalna za osećanje sigurnosti koje joj pružate.

”Kad nema tebe, tešim se ćebencetom”

Negde oko prvog rođendana, pa čak i pre, većina beba vezuje se za omiljenu igračku ili ćebence. Stručnjaci kažu da ovi ”tranzicioni” predmeti zapravo simbolizuju majku i njenu ljubav, čime se objašnjava zašto dete žestoko negoduje ukoliko pokušate da mu oduzmete omiljeni predmet.

Zato, dozvolite detetu da pored sebe uvek ima nerazdvojnog ”prijatelja” – on u stvari zamenjuje vas u trenucima kada se beba oseća nesigurno i kada niste pored nje. Ne brinite, neće se previše vezati za dragu igračku ili drugi predmet niti će ga poneti sa sobom kada pođe u školu. Sva deca imaju nešto za šta su posebno vezana i, budete li ih silom odvajali od toga, postići ćete suprotan efekat. Uostalom, budimo realni, mnogi od nas i danas negde čuvaju omiljenu igračku iz detinjstva, zar ne?

”Dođi da te cmoknem!”

Oko prve godine mališani počinju da uzvraćaju poljupce – koji često više liče na nespretne, ali krajnje dirljive, pokušaje pravih poljubaca u obraz! Dakle, u ovom periodu možete očekivati bujicu vlažnih i balavih poljubaca, kako po licu, tako i po svim delovima tela do kojih dopre dete! Ovo pokazuje da mališani primećuju brigu i pažnju koju im iskazuju majke (i drugi članovi porodice) te da imaju potrebu da im se nekako zahvale.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije