18.12.2013 Razvoj bebe

Proverite kakva je ličnost vašeg deteta

Sve bebice su slatke, mirišljave, meke i neodoljive. Ali, svaka od njih je, pre svega, ličnost za sebe. Nudimo vam pet tipova beba, a vi otkrijte u koju kategoriju bi se moglo uvrstiti vaše dete…

licnost deteta

Verovali ili ne, ličnost vaše bebe potpuno je formirana već u uzrastu od oko šest meseci. U narednim godinama sledi nadogradnja, ali temelj bebinog karaktera već sada je postavljen! Pažljivim posmatranjem deteta možete da otkrijete mnogo toga što se neće promeniti ni kada ga budete ispraćali na matursko veče. Meðutim, ima puno stvari koje možete da promenite… Naravno, nabolje!

1. Privezak

Čim je spustite u krevetić ili u ogradicu, odmah se diže i pruža ruke da je podignete? Stalno vam sedi u krilu i drži se za rever vaše kućne haljine? Može da zaspi samo ako vi sedite pored kreveca i držite je za ruku? Čim se pojavi strano lice, trči ka vama i tu traži sigurno utočište?

Ako vam sve ove situacije zvuče poznato, onda ste mama „bebe prišipetlje“. Pogrešno se misli da su ove bebe mamine maze i da se nikada neće odvojiti od njene suknje. Oni su samo veoma oprezni i ne vole promene. Kada porastu, to može da bude korisno, ali može i da odvede u drugu krajnost! Učite je od najmanjih nogu da bude samostalnije, ali nemojte da vučete radikalne poteze. Za početak, ostavljajte je sa bakom, dekom ili nekom osobom koja joj je draga na, recimo, pola sata, pa postepeno produžujte vreme razdvojenosti. U početku će se buniti i plakati, ali vremenom će se prilagoditi.

2. Plišani meda

Većina mama može da bude srećna ako ima ovakvu bebu. Ona je mirna, veoma retko plače, srećna je i zadovoljna gde god da je ostavite. Lepo prihvata kašičicu, ne buni se kada treba da spava, a kada se i dogodi da zaplače, dovoljno je da je samo malo utešite i – gotova stvar!

Ovakva beba od najranijeg detinjstva pokazuje smirenost i ne upušta se u rizične poduhvate. Veoma je verovatno da će takva ostati i kada poraste, ali treba voditi računa o tome da se ne formira kao ličnost koja nije spremna da prihvati lošiju stranu života. Zato od malena ohrabrujte svoju bebu, pevajte joj šašave pesmice, podstičite je da pokuša i nešto čega se plaši, kupujte joj igračke koje iziskuju fizičku aktivnost i trudite se, koliko god je u vašoj moći, da aktivno učestvujete u svim njenim igrama. Na taj način ćete direktno uticati na angažovanost deteta, odnosno, sprečićete da stoji po strani.

3. Čigra

Nasuprot prethodno opisanim bebama, beba-čigra nikada ne miruje. U pokretu je od jutra do mraka, spava veoma malo, tek toliko da „napuni baterije“, a onda sve „jovo nanovo“! Kada joj je dosadno, svima to bučno daje do znanja, jer ovakvoj bebi je neophodan konstantni izazov. U stanju je da baci igračku hiljadu puta kako bi proverila da li će svaki put da padne, i svaki put traži i da joj tu igračku podignete sa zemlje.

Što se fizičkog razvoja tiče, ovakva beba je u svemu prva: ona sedi već sa šest meseci, prevrće se preko glave sa sedam-osam, a prohoda već sa jedanaest! Njen nosić mora da bude u svakoj „čorbi“, ne prihvata „ne“ kao odgovor i uvek tačno zna šta hoće. Ovakvu decu teško je „ukrotiti“, ali nije nemoguće. Dovoljno je da od najmanjih nogu nauče šta se sme, a šta ne sme, jer u suprotnom, kada porastu, mogu da imaju problema s poštovanjem društvenih pravila.

4. Smajli

Beba se stalno smeje, kikoće i pruža ruke svima koji žele da je uzmu u naručje? Voli da je u centru pažnje i traži da učestvujete u svakoj aktivnosti kojom se bavi?

Ovakva beba veoma se lako uklapa u sve sredine, voli društvo i sa oduševljenjem igra se sa drugom decom. Nije škrtica, rado deli svoje igračke i ne podnosi samoću! Nemojte da je ostavljate samu i ne očekujte da će se sama igrati igračkama, čak iako joj napunite krevetić do vrha. Sve će odgurnuti i – tražiti pažnju ljudi! Čitajte joj bajke, pokazujte slike, gledajte zajedno sa njom crtane filmove i puštajte joj muziku. Samo na taj način vaša beba će biti srećna, a kada poraste, imaćete pored sebe nekoga ko će uvek umeti da vas nasmeje!

5. Tempirana bomba

Ovo je definitivno beba koja je još u stomaku znala šta hoće, a šta neće! Šalu na stranu, ali u tome ima mnogo istine. Kada neće da spava, možete da dubite na glavi, ona neće spavati! Ako ne želi da je nosite, vrištaće i plakaće dok je ne spustite. Ukoliko nije gladna, neće jesti pa makar joj ponudili i najomiljenije jelo. Poznato vam je sve ovo, zar ne?

Dobra vest jeste ta da se ovakve bebe drastično menjaju kada počnu da dolaze u kontakt sa drugom decom. Tada se u njima smanjuje lični impuls, a pojačava socijalni, tako da postaju mnogo umereniji u svojim htenjima i mnogo pogodniji za „oblikovanje“. Kod ovakve bebe važno je da roditelj ima jasan i odlučan stav od samog početka, jer ako oseti da može da manipuliše, manipulisaće i kada poraste.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije