11.06.2018 Razvoj bebe

Kada i kako flašicu zameniti šoljom

Svako dete do uzrasta od godinu dana trebalo bi da nauči da pije iz šolje. Šolja s poklopcem idealna je za učenje ove veštine…

flasica-solja-490x331

 

Zamena flašice šoljom

U početku, vaša beba će samo sisati i time će njene potrebe za hranom i tečnošću biti zadovoljene. Međutim, negde oko šestog meseca, počećete da joj dajete i sveže ceđeno voće, vodu i razblažene voćne sokove, te će vam za to flašica sa cuclom biti najpogodnija. Međutim, već u uzrastu od devet meseci, flašicu treba zameniti šoljom, pre svega, radi zaštite bebinih zubića od karijesa. Mada neki mališani ne vade flašicu iz usta čak ni u uzrastu od dve, pa i tri godine, treba da znate da to nipošto nije dobro.

Kakvu šolju nabaviti?

Šolja sa poklopcem jeste plastična šolja pomoću koje će vaše dete lakše naučiti da pije bez prosipanja. Postoje modeli sa ručkicama ili bez njih a svaki od njih može biti različitog oblika. Šolja sa poklopcem je idealan način da odviknete dete od flašice i naviknete ga da pije “kao veliki”. Njena čar jeste u tome što na poklopcu ima sisaljkicu koja će mu olakšati navikavanje.

Kada početi?

Najbolje bi bilo kada biste sa navikanjem na šolju počeli negde oko osmog meseca bebinog života. Neki mališani neće da prihvate ovu naviku ni do uzrasta od godinu dana, ali ipak, većina beba nauči da pije iz šolje već u uzrastu od deset meseci.

PROČITAJTE I… Stop flašicama

Kako to izvesti?

Nekim bebama je potrebno više vremena da savladaju pijenje iz šolje, pa ukoliko se vaša ubraja među takve, evo nekoliko saveta koji će vam olakšati proces učenja:

  • Počnite sa upotrebom šolje sa mekanom sisaljkom koja će ga podsetiti na cuclu – lakše će je prihvatiti nego onu sa plastičnom.
  • Pokažite bebi kako treba podići šolju i kako je primaći ustima a da se pri tom ne polije tečnošću iz nje.
  • Dajte joj vremena. Dokle god vaša bebica „manipuliše“ šoljicom, punite je isključivo vodom, jer ako je promućka ili baci, čak ni šoljica s poklopcem neće zaštiti vaš tepih od voćnog soka!
  • Ne brinite ako vaša beba ne prihvati šoljicu odmah. Možda joj se još uvek čini da je to samo zabavna igračka.
  • Menjajte modele šoljice dok god ne pronađete onu koja se dopada vašoj bebi. Neke od njih imaju i cevčicu koja sprečava pljuckanje dok beba pije.

Šta ako dete neće da prihvati šolju?

Bebe odbijaju da piju iz šolje iz mnogih, samo njima, znanih razloga. Naravno, ne postoji zakon koji kaže da uopšte mora piti iz nje, ali neka naučna dostignuća govore u prilog tome da je za dete koje ima više od šest zubića svakako zdravije da žvaće hranu (a ne samo da je guta) i da pije iz šolje (a ne iz flašice).

PROČITAJTE I… Sterilizacija flašica i duda

Ukoliko vaša beba spada u kategoriju onih koje uporno odbijaju šolju, poslužite se malim trikovima poput ovih:

  • Ako se vaša beba hrani adaptiranim mlekom, dajte joj samo polovinu obroka iz flašice, a drugu iz šoljice s poklopcem. Ukoliko ne uspete, ponovite tehniku, ali ovog puta držite dete u položaju kao kada ste ga hranili na flašicu – osećaće se prirodnije.
  • Ponudite bebi slamčicu. Neke šoljice u svom sklopu već imaju slamčice i pojedinim bebama to je jednostavnija opcija od korišćenja sisaljke. Ukoliko vašem mališanu slamčica baš i ne pomaže, onda će mu sisaljkica sigurno više odgovarati.
  • Neka deca će piti vodu i sok iz šoljice, ali ne i mleko – pošto mleko bebe uglavnom povezuju s majčinim grudima ili flašicom, dok sokić, voda ili čaj može da „stigne“ odakle god mu drago!
  • Dopustite da vas dete vidi kako pijete iz šolje s poklopcem. Ili dajte starijem detetu da pije, a mlađe neka ga posmatra.

Autor: Life Content

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije