gnežđenje
09.03.2022 Treći trimestar

Gnežđenje u trudnoći: kada spremanje kuće postane potreba

Muči vas neodoljiva potreba za sređivanjem kuće? Prihvatite svoju novu opsesiju, jer je „gnežđenje” odličan način da stvorite sebi barem privid potpune spremnosti za život s bebom

Pomalo je ludo – pred porođajem ste i osećate hroničan umor, a umesto da odmarate na fotelji ili dremuckate na kauču, vi iznova slažete benkice, mesite kolače, usisavate, preuređujete i ribate kupatilo ili kuhinju, kao da vam život zavisi od toga. Nagon za čišćenjem, sređivanjem i organizovanjem doma spada u primarne instinkte i sasvim je normalna pojava tokom trudnoće. Instinkt gnežđenja postojao je oduvek i nije karakterističan samo za ljudsku vrstu – pre nego što donesu mladunce na svet, većina majki iz životinjskog sveta ima potrebu da stvori sigurno okruženje za svoju prinovu.

Iako to više nije isti nagon kao na početku evolucije (kad je postojala potreba da se beba zaštiti od predatora), on je i dalje jednako snažan i zato prihvatite činjenicu da svojoj bebi morate obezbediti siguran i čist dom. (Pročitajte i: Pripremanje gnezda: Kako se mozak menja dok čekate bebu?)

I psiholozi se slažu u tome da radnje poput premeštanja i slaganja bebine odeće, opsesivnog kuvanja i zamrzavanja posuda s gotovim obrocima i sl. – budućim mamama donose psihički mir. Zato se opustite i prepustite se spremanju.

Pripremite stan za bebin dolazak

Prvi korak ka uređenju vašeg ušuškanog prostora je procena svih soba, uključujući hodnike, ostavu i terasu. Za početak stanite na sredinu sobe, osvrnite se oko sebe i probajte da uočite šta vam najviše smeta. To ne treba da budu velike stvari i nemojte težiti savršenstvu. Cilj nije potpuno redizajniranje prostorija, već uklanjanje onih delova koji su vam „trn u oku“. Možda je to slika koja još uvek nije okačena na zid, mrlja na zidu koja se može zakrečiti ili abažur na lampi koji već godinama želite da promenite.

Zatim, u svoj notes zabeležite koje su to novosti koje morate da uvedete kako biste se pripremili za bebin dolazak. Na primer:

Da li ćete u hodniku uspeti da oslobodite prostor za kolica?

Gde ćete u kuhinji smestiti stolicu za hranjenje?

Kako ćete napraviti kutak za presvlačenje pelena u dnevnoj sobi, da ne biste morali da idete u spavaću svaki put kada menjate pelene?

Gde ćete smestiti torbu za bebine stvari, koja će biti baš velika, budući da ćete u njoj uvek imati spakovane sve neophodne potrepštine, tako da svaki put kada izlazite iz kuće možete u prolazu samo da je pokupite, znajući da ništa niste zaboravili? (Saznajte i: Saveti za buduće majke: Jeste li spremni za dolazak bebe?)

Ukoliko imate garažu ili ostavu, ko će vam napraviti police i kako će one biti organizovane – da se na njih uredno mogu poslagati sve neophodne zalihe pelena, maramica, dohrane i sve ostale stvari za bebu koje ne želite da gomilate po kući?

Osmislite kako ćete napraviti što više prostora za skladištenje odeće, igračaka, knjiga, guralica, maramica, pelena i svih neophodnih stvari za bebu. To mogu da budu različite police, korpe, kutije za igračke s točkićima.

Postoje veoma pametna rešenja poput organizatora za fioke, koji vam mogu olakšati slaganje pribora za flašice, ili visećih organizatora za odeću u koje možete da poslažete bebinu odeću prema godišnjem dobu ili nameni.

Obratite pažnju na visinu vašeg nameštaja. Ukoliko se, poput većine roditelja i vi odlučite da pelene menjate na bebi-komodi, obavezno testirajte visinu komode kako biste bili sigurni da vam taj položaj odgovara i da vam ne opterećuje leđa. Takođe, birajte nameštaj koji je stabilan i koji se ne može lako oboriti i trudite se da vam svi ormani budu pričvršćeni za zid.

Da li imate odgovarajuću stolicu za dojenje? Računajte da ćete u njoj puno vremena provoditi tokom narednih godinu dana. Zato ona mora da ima dobru potporu za leđa i naslon za ruke. Obratite pažnju na to kako ustajete iz nje. Možda će vas povlačiti prema nazad svaki put kada ustajete, što baš i nije preporučljivo kada držite bebu u naručju.

Ne zaboravite na osvetljenje u sobi gde planirate da dojite i uspavljujete bebu. Izbegavajte podne lampe ili lampe koje će stajati na komodi za presvlačenje bebe, jer su one potencijalna opasnost. Takođe, izbegavajte jako osvetljenje koje bi moglo da razbudi bebu – posebno tokom noćnih podoja – i zato je najbolje da u startu uvedete podesivo osvetljenje koje po potrebi možete pojačati ili smanjiti. Razmislite i o crvenom svetlu koje može imati umirujući efekat na bebu.

Pobrinite se da svi tepisi čvrsto prianjaju uz pod, odnosno da se ne možete okliznuti ili zapeti dok se šetate s bebom u naručju.

Negativne strane gnežđenja

Nagon „gnežđenja” nekad je toliko snažan da neke trudnice mogu izgubiti kontrolu nad svojim emocijama i početi agresivno da se ponašaju. Ukoliko primetite da neuobičajeno ljutite reagujete zato što je neko od ukućana narušio savršenu čistoću vašeg doma (slučajno ispustivši hranu na pod ili prosuvši sok), ili se zateknete kako „eliminišete” partnerovu odeću bez njegovog znanja, vreme je da zamolite blisku osobu da bude vaš „glas razuma”. Iskoristite situaciju kad ste opušteni i raspoloženi da pričate o onome što vas muči, otvoreno razgovarajte o strahovima povezanim sa skorašnjim bebinim dolaskom i analizirajte svoje ponašanje. Zamolite „glas razuma” da vas opomene kad god pređete granicu normalnog ponašanja, kao i da vas podseti da je to samo privremeno stanje.

Odložite viškove na neko vreme

Verovatno će svest o skorom dolasku još jednog člana porodice učiniti da preispitate još jednom veličinu svog životnog prostora, te ćete poželeti da se oslobodite „suvišnih” stvari kako biste dobili još koji kvadrat slobodnog mesta. Međutim, pre nego što se ustremite na neki komad nameštaja, ili se s crnom kesom uputite prema ormaru, zapitajte se jeste li sigurni da vam te stvari kasnije neće nedostajati.

Istraživanja su pokazala da potreba za raščišćavanjem i bacanjem viška stvari prolazi osam nedelja nakon porođaja, te da se mnoge novopečene mame kasnije kaju što su ispraznile pola ormara. Zato je bolje rešenje da privremeno sklonite „viškove” (u garažu, podrum ili kod rođaka), te da tek nakon porođaja odlučite o njihovoj sudbini.
još iz kategorije