kontracepcija tokom dojenja
10.03.2022 Porodica

Da li je kontracepcija potrebna tokom dojenja?

U prvoj godini posle porođaja vaš reproduktivni sistem i dalje je pod uticajem hormonskih promena. Zbog prolaktina, menstrualni ciklus je poremećen i jako je teško pratiti je li uopšte bilo ovulacije ili nije, da li ste plodni ili ne. 

Ukoliko ne želite još jednu bebicu tako brzo, trebalo bi ozbiljno da porazmislite o metodi za sprečavanje začeća, jer dojenje i izostanak menstruacije sami po sebi nisu nikakvo osiguranje da do neplanirane trudnoće neće doći. 

Kad dojite, nameće vam se još jedan aspekt koji morate uzeti u obzir: pojedine hormonalne metode zaštite nisu vam dostupne jer utiču na laktaciju ili čak mogu da se majčinim mlekom prenesu sve do bebe. Zato, dobro se informišite i konsultujte sa svojim ginekologom pre neko što izaberete sredstvo za kontracepciju.

Dojenje ne štiti od trudnoće

Jedna od najstarijih predrasuda u vezi s dojenjem jeste da žena ne može ostati trudna tokom dojenja. Istini za volju, ovaj mit nije bez naučnog osnova. Naime, tokom dojenja oslobađa se hormon prolaktin, koji smanjuje mogućnost ovulacije i na taj način sprečava začeće. Ovo je ujedno i objašnjenje zašto većina žena nema menstruaciju sve dok doji.

Ipak, ovo ne znači da žena ne može da ostane u drugom stanju kad doji. Dovoljno je da preskočite jedan jedini podoj i da nivo prolaktina opadne, a da u vašem organizmu počne da se odigrava priprema za ovulaciju. (Pročitajte i: Niko vam nije rekao 7 ključnih stvari o seksu posle porođaja)

Zato, ako želite da se odmorite i napravite pauzu između dve trudnoće, ne smete se osloniti na moć prolaktina. Šansa da ostanete u drugom stanju iznosi oko 25 odsto.

Koju kontracepciju smem da koristim dok dojim?

Kontraceptivne pilule

Kontraceptivne pilule nisu opcija za mame koje doje. One sadrže ženske polne hormone: estrogen ili progesteron, i regulacijom njihovog nivoa u telu žene ometaju proces ovulacije. Kad žena doji, pokazala su istraživanja, postoji šansa da ovi hormoni kroz mleko dospeju do bebe. Iako je ova šansa mala, za većinu mama je dovoljno upozorenje da odustanu od tableta dok doje.

Studije su utvrdile i da oralna kontracepcija može da smanji produkciju majčinog mleka, i to za 30 odsto, a sa sobom nose i rizik od tromboembolije. (Saznajte i: Sve o kontracepciji posle porođaja)

Ukoliko vaša beba jede formulu, a od porođaja je prošlo više od mesec dana, pilula može biti vrlo praktično sredstvo kontracepcije, samo morate strogo voditi računa o tome da je uzimate na vreme, koliko god da ste rastrzani novim obavezama. Ako treba, unesite sebi podsetnik u telefon.

Posle porođaja, ginekolozi savetuju ženama da koriste kontraceptive s niskom koncentracijom hormona.

Od ove priče izuzetak su progesteronske pilule koje se mogu koristiti i za veme dojenja jer ne smanjuju količinu mleka i nema opasnosti da će prodreti do bebe, a mogu da se koriste kad prođu tri nedelje od porođaja. Proverite sa svojim ginekologom da li ste pogodna kandidatkinja za ovu vrstu oralne kontracepcije.

Hormonske injekcije

U razgovoru sa svojim ginekologom možete razmotriti i kontracepciju putem hormonskih injekcija. Ovaj tip kontrole rađanja nije posebno popularan u Srbiji, ali se smatra jednim od boljih načina zaštite u periodu posle porođaja. Hormonalna injekcija sadrži određenu količinu progesterona, hormona koji ne prodire do bebe i ne utiče ne laktaciju. Jedno davanje dovoljno je da obezbedi sigurne seksualne odnose tokom naredna tri meseca. Metoda se smatra visokopouzdanom i obezbeđuje zaštitu od preko 96 odsto.

Spirala

Ukoliko uskoro ne planirate trudnoću, spirala može biti odličan vid kontracepcije. Na našem tržištu dostupne su klasične bakarne i hormonske spirale. Osim u ceni (bakarne su do tri puta jeftinije), razlika je i u načinu na koji spirala deluje.

Hormonska spirala trenutno je najpopularnija. Kad se plasira u matericu, ona ispušta male količine progesterona i sprečava gnežđenje oplođene jajne ćelije. Ovu spiralu možete staviti najranije šest nedelja nakon porođaja, kad ginekolog potvrdi da se materica vratila na željenu veličinu i da je zdrava. Hormonska spirala nije kontraindikovana tokom dojenja, a traje pet godina. Ukoliko poželite novu trudnoću pre isteka ovog perioda, dovoljno je da se javite ginekologu i on će vam izvaditi spiralu.

Bakarna spirala je intrauterini umetak od plastike obavijen bakarnom žicom, uglavnom u obliku slova T. Ona mehanički blokira trudnoću i njen rok trajanja je takođe pet godina. Važno je da se pre postavljanja bakarne spirale konsultujete s ginekologom.

Flasteri za kontracepciju

Ovi flasteri su još jedno u nizu hormonalnih sredstava za kontracepciju. Sadrže i estrogen i progesteron i nisu rešenje za mame koje doje iz istog razloga zbog koga se izbegavaju i kombinovane hormonske pilule: mogu da dopru do bebe i da utiču na proizvodnju mleka.

Mame koje ne doje mogu ih koristiti kad prođu dva meseca od porođaja.

Kontraceptivni flaster traje nedelju dana i lepi se na nadlakticu, leđa ili zadnjicu. Pakovanje sadrži tri flastera: za prvu, drugu i treću nedelju ciklusa. Posle trećeg flastera pravi se pauza, a novo pakovanje otvara se kad menstruacija prođe.

Pilula za dan posle

Ovo sredstvo sprečava začeće nakon nezaštićenog odnosa i ne sme se koristiti kao redovna kontracepcija, već u zaista hitnim situacijama. Delotvorna je samo ukoliko se uzme u prva 24 sata nakon snošaja (po čemu je i dobila ime) i deluje tako što sprečava usađivanje oplođenje ćelije.

Ovo je hormonalna pilula i studije su pokazale da kroz majčino mleko do bebe može da stigne određena niska koncentracija hormona. Iako nema dokaza da je ta koncentracija štetna po bebu, dojiljama se ne preporučuje ova kontracepcija. Ukoliko je ona vaše jedino rešenje, izbegnite dojenje najmanje osam sati posle uzimanja pilule za dan posle.

Preporuka ginekologa:

KONDOMI

Većina ginekologa će preporučiti korišćenje kondoma kad se nakon porođaja budete vratili seksualnom životu. Oni ne sadrže nikakve hormonske preparate, ne postavljaju se u još osetljivu matericu i visoko su pouzdani (preko 98 odsto). Možete ih koristiti i bez prethodne konsultacije s lekarom.
Andrey Sayfutdinov/Getty Images Plus

još iz kategorije